Fjernelsen af St. Bededag som helligdag koster Brugsen millionomsætning

Coop 26. apr 2024 -
This describes the image
Foto: Coop
  • Trods en general fremgang i kæden kæmper mange Brugsen-butikker fortsat for livet flere steder på landkortet. 

Skrevet af: Søren Tougaard

Fjernelsen af St. Bededag som helligdag betyder, at mange danskere mistede en fridag. For de lokale dagligvarebutikker betyder det et samlet tab af omsætning i millionklassen. Indtil i år var St. Bededag en af de helligdage, hvor kun de mindre butikker måtte holde åbent.

- Helligdagene er ekstremt vigtige for os, og dermed for overlevelsen af lokale dagligvarebutikker. Vi har beregnet, at det koster os et pænt millionbeløb i tabt omsætning, at de store butikker nu også må holde åbent på St. Bededag, siger kædedirektør Torben B. Andersen, Dagli´Brugsen/Brugsen.

- Heldigvis er vi inde i en generelt positiv udvikling, hvor vi oplever en flot opbakning fra borgerne i de lokalsamfund, hvor vi er. Derfor har vi da også tænkt at holde fast i vores fejring af St. Bededag med tilbud på hveder – og andre gode dagligvarer – i dag, siger Torben B. Andersen.

Han vil ikke løfte sløret for det eksakte tal på bundlinjen i kæden, hvor to tredjedele af de aktuelt 275 butikker er ejet af selvstændige brugsforeninger. Heller ikke om det er rødt eller sort. 

Han fortalte for nyligt i et interview til Dagligvarehandlen.dk, at Brugsen i slutningen af 2022 og begyndelsen af 2023 har trimmet forretningen, så omkostningerne er skåret markant til.

- Siden Dagli´Brugsen blev skabt for 30 år siden, er vi blevet dømt døde. Konstant har vi gjort prognoserne til skamme. Det vil vi blive ved med, siger Torben B. Andersen, når han skal svare på spørgsmålet om fremtiden for kæden.

Sammen med de øvrige butikker i Coop Familien forventer Brugsen at sælge omkring tre millioner hveder i denne uge, svarende til halvanden hvede pr. medlem.

Opdateret 26. apr 2024