Fire ud af fem anmeldte butikstyverier får konsekvenser

Coop 17. apr 2015 -
This describes the image
Stigningen i antal butikstyveri risikerer at fortsætte i de kommende år, advarer Dansk Erhverv. Foto: Dagligvarehandlen.dk

Købmændene og dagligvarekoncernen Coop klagede for nylig over, at politiet ikke rykker ud til butikstyverier.

Men lang de fleste af de butikstyverier, som bliver anmeldt, resulterer faktisk i, at gerningsmanden får en bøde.

En femtedel kan ikke bevises - kun en lille del kan ikke opklares.

Det er nemlig ikke tyveri at gå gennem kassen uden at betale for en vare.

- Ikke nødvendigvis. Man er kun butikstyv, hvis man havde til hensigt at stjæle varen, siger chefanklager på Fyn, Jan Stick.

- Det gælder for butikstyveri, som for al anden kriminalitet, at den mistænkte skal have haft fortsæt til at begå noget kriminelt, siger chefanklageren og beskriver dermed en af årsagerne til, at en femtedel af de anmeldte butikstyverier ikke får konsekvenser.

- Når vi får en anmeldelse for butikstyveri, og den mistænkte nægter, er det vores opgave at føre bevis. Nogle mennesker putter af vanvare varer i lommen og glemmer at få dem op på kassebåndet. De havde ikke til hensigt at stjæle, og er deres forklaring god nok, eller kan vi ikke bevise deres forsæt, får de ingen bøde, siger Jan Stick.

Derudover kan der være en lille del af mere organiserede butikstyverier, hvor man ikke får fat i gerningsmanden eller mændene.

Men det er min vurdering, at langt de fleste af de sager, om ikke får konsekvenser, skyldes manglende beviser, siger chefanklageren.

I 2014 anmeldte butikkerne 23.147 butikstyverier. 18.426 af anmeldelserne førte til en afgørelse. Det svarer til 80 pct.

Af Helle-Karin Helstrand
hkh@dhblad.dk

Modelfoto: Helle-Karin Helstrand

Opdateret 10. nov 2020