Dagligvarehandel kritiserer ny listeria-guide
Fødevarestyrelsen fortæller, at guiden er det seneste ud af flere initiativer, som styrelsen har sat i gang efter det store sygdomsudbrud i 2014.
Guiden skal hjælpe virksomheder med at holde styr på listeria: Hvornår skal der tages prøver, hvad gør man, hvis man finder bakterien, og hvordan optimerer man rengøring?
Coop Danmark og DSK mener dog, at guiden kommer for sent – mere end to år efter listeria-skandalen - og den er blevet for svær at navigere rundt i.
- Det er ret omstændeligt at klikke rundt i den, og det er ikke sikkert, at virksomhederne får læst alt det, som de skulle. Der mangler en gammeldags indholdsfortegnelse, siger kvalitetschef Karin Frøidt, Coop Danmark.
Også seniorkonsulent Kirsten Jacobsen, DSK, er kritisk i forhold til guidens brugervenlighed.
- Vi har haft en dialog med Fødevarestyrelsen om guiden om det faglige indhold, og der er divergerende meninger om, hvordan man bedst laver vejledninger. Det virker ret uoverskueligt at klikke rundt, siger Kirsten Jacobsen, DSK.
Fra Fødevarestyrelsens kontor for Foder og Fødevaresikkerhed svarer akademisk medarbejder og tovholder i udviklingen af ”Alt om listeria”, Louise Houlby, at listeria-guidens format og opbygning er præsenteret for brancheorganisationerne og Coop, inden udviklingen gik i gang, og styrelsen har kontakt til flere virksomheder, som har indvilget i at kvalitetssikre sidens brugervenlighed.
- Det er et svært område og en relativt kompliceret lovgivning, og det er bestemt en udfordring at gøre overskueligt, men vi arbejder videre med at bygge flere praktiske værktøjer ind i guiden. Vi vil blandt andet gøre den mere visuel med oversigtsvideoer for hvert punkt, siger Louise Houlby.