Coops sliksalg i Syddanmark fortsætter med at stige
En stor del af danskerne valfarter normalvis i pendulfart over grænsen for at handle populære varer som øl, sodavand, vin, spiritus samt slik og chokolade.
Alene i sidstnævnte kategori, skønner skatteministeriet, at grænsehandlen voksede med 8 pct. fra 2017 til 2018 til ca. 780 mio. kr. i ministeriet seneste grænsehandelsundersøgelse.
Med den dansk-tyske grænse lukket i tre måneder under coronakrisen har Coop oplevet et stort boost i salget af grænsevarer i dagligvarekoncernens butikker i Syddanmark. I landets seks sydligste kommuner, Aabenraa, Tønder, Sønderborg, Haderslev, Lolland og Guldborgsund, lå Coops salg af slik og chokolade 26 pct. højere i april i år i forhold til april 2019. Og det salg steg yderligere i sidste måned.
- Tendensen er fortsat ind i maj. Her har vi set et mersalg af slik og chokolade i Syddanmark på 28 pct. som følge af grænselukningen, siger Lars Aarup, kommunikations- og analysechef i Coop Danmark.
Også i Rema 1000, der tæller 350 butikker heraf 17 i det sønderjyske grænseland, har man generelt oplevet et højere salg under corona. Det gælder også for kædens sliksalg. - Men ikke som en enkeltstående kategori, der ”stikker ud” i forhold til andet, oplyser kommunikationschef Jonas Schrøder.
Venter mere grænsehandel end normalt
Med åbningen af den dansk-tyske grænse, kan danskere igen shoppe løs i Fleggaard, Calle og de øvrige butikker syd for grænsen.
Her kan danskerne snart opleve endnu billigere priser, når momsen på fødevarer sænkes fra 7 til 5 pct. fra 1. juli og resten af året som en del af en gigantisk tysk hjælpepakke til 130 mia. euro - ca. 969 mia. kr.
Det får Coop til at frygte en større grænsehandel end ellers denne sommer.
- Tyskerne sænker momsen, og vi skal heller ikke så meget ud at rejse, så jeg tror, at flere vil tage til grænsen for at handle, end vi ellers normalt ser. Derfor bør vi også se på nogle af de strukturelle forskelle som f.eks. pant på tyske dåser, siger Lars Aarup.
Coop driver selv tre Fakta- butikker syd for grænsen. Det er ikke mere end to uger siden, at Coop-formand Lasse Bolander i et åbent brev til miljøminister Lea Wermelin opfordrede til at få landet en politisk aftale, så der hurtigt muligt kommer dåsepant i grænsebutikkerne.
Herhjemme har Venstre- formand Jakob Ellemann- Jensen desuden forslået en midlertidig halvering af momsen på 25 pct. for at genstarte forbruget og dansk økonomi.
Det forslag vil dog tage 12 måneder at indføre, lyder meldingen fra Skatteministeriet. Samtidig har Venstres moms-forslag mødt kritik fra blandt andre Det Økonomiske Råd for, at det ikke nødvendigvis medfører et højere privatforbrug her og nu.