Coops overskud skrumper til under det halve
Rygterne om et dårligt resultat var løbet forud for Coop Danmarks præsentation af 2016-årsrapporten.
Og efter et par år med resultat-fremgang er det ganske rigtigt gået den modsatte vej for Coop sidste år, hvor omsætningen for alvor tabte højde efter sommerferien - med et markant dyk i overskuddet i Coop og de selvstændige brugsforeninger til følge.
Et samlet EBIT-overskud på 254 mio. kr. er ualmindeligt blegt sammenlignet med det tilsvarende resultat i 2015 på 632 mio. kr.
- Det er over en halvering af resultatet i 2016, og det er et utilfredsstillende resultat. Især set i lyset af det gode resultat, vi havde i 2015. Jeg ærgrer mig over vores regnskab - og at vi læste markedet forkert, siger Coop Danmarks topchef Peter Høgsted til Dansk Handelsblad.
De 254 mio. kr. fordeler sig med 111 mio. kr. til Coop-koncernen og 143 mio. kr. til brugsforeningerne.
Fakta-lukninger koster salg
Peter Høgsted opremser ikke færre end fire vægtige grunde til det betydelige fald i overskuddet.
Nogle er ifølge Høgsted selvforskyldte - eller i det mindste selvvalgte - mens andre træk i udviklingen er kommet bag på Coop-toppen.
Det gælder blandt andet den svækkelse af væksten i dagligvaremarkedet herhjemme, der satte ind midt i 2016. Ifølge Peter Høgsted lå markedsvæksten i årets første halvdel på ca. 1,5 pct., mens den blev nærmest annulleret i den sidste del af året, så den endte minimalt over et rent nul. I Coop havde man kalkuleret med en fortsat vækst af samme størrelsesorden som i 1. halvår året ud, så det kom til at svie på både top- og bundlinje.
Den samlede omsætning faldt med 0,5 mia. kr. til 44,7 mia. kr.
For selv om Coop melder om et uændret salg i de sammenlignelige butikker, blev der færre af dem. Især i den underskudsramte discountkæde Fakta, hvor 20 udmeldte lukninger i begyndelsen af året rent faktisk voksede til endnu flere.
- Vores kerneomsætning holder indeks 100. Men vi gik tilbage i omsætning sidste år, primært fordi vi har lukket 27 Fakta'er, siger Peter Høgsted.
Fakta svækker bundlinjen
Den slags koster også rigtigt dyrt på bundlinjen, fordi man så bl.a. må tage nogle nedskrivninger. Sammen med de store investeringer, som der i året er postet i at modernisere 178 Fakta'er til kædens nye koncept, F-16, har det givet et ekstraordinært stort underskud sidste år, hvor de røde tal endnu en gang har passeret et trecifret millionbeløb.
I alt 243 Fakta'er var omstillet var udgangen af 2016, og i år kommer resten af de ca. 410 butikker med.
Det hører dog ikke til blandt de belastninger i årsrapporten, som Høgsted ærgrer sig over. Han fortæller, at det gik så godt i 2015, at der blev taget en beslutning om "at rydde op" blandt kædens mest tabsgivende butikker i 2016. Men det har så kostet over 100 mio. kr. i et regnskabsår med langt flere problemer.
- Jeg er helt tilfreds med, hvad vi har gjort i Fakta, fordi det er sket med åbne øjne, lige som jeg er helt tilfreds med, hvad vi har gjort på det digitale område, siger han.
Sammen med markedsudviklingen og Fakta-lukningerne har store omkostninger til en tiltrængt digital fornyelse af hele Coop Danmarks forretning trukket ned i regnskabet. Det samme kan siges om online-supermarkedet Coop.dk Mad, som stadig er langt fra et volumen
Den sidste hovedfaktor med negativ effekt på regnskabet har imidlertid gjort livet surt for mange i Coop-familien i mere end én forstand. Det er nemlig de regnskabsproblemer, som har plaget både butikker og koncern i kølvandet på en overgang til det nye system, SAP Finans.
Coop hårdest ramt
I mange af Coops regnskabsår har de selvstændige brugsforeninger reddet et pænere overskud i land, end koncernen selv har været i stand til at levere. Det gælder også for 2016. Brugsforeningerne, som bl.a. står bag størstedelen af butikkerne i Coops mest succesrige kæde SuperBrugsen, "nøjes" med en halvering af overskudet, mens Coop-koncernen kun tjente en tredjedel af, hvad det blev til i 2015.
- Resultatnedgangen er størst i Coop, fordi det er Coop, der ejer Fakta. Og så er det Coop, der tager alle investeringer til fornyelser "up front", siger Peter Høgsted.
På Coops hovedkontor i Albertslund er der ifølge Dansk Handelsblads oplysninger mange, der har frygtet, at sidste års dårlige resultat ville koste arbejdspladser i stort tal. Det afviser topchefen dog:
- Der kommer ikke fyringsrunder på baggrund af resultaterne i 2016-regnskabet. De har været kendt i lang tid, og vi er jo allerede fire måneder inde i året. Så vi er i fuld gang med fremtiden og 2017. Der er ikke noget i hverken 2016-resulatet eller i starten på 2017, der lægger op til større afskedigelsesrunder, siger Peter Høgsted.
Trods den knækkede overskuds-kurve fortsætter han også selv.
- Det gør jeg jo lige så lang tid, bestyrelsen vil have mig til det, siger han.