Coops overlever-duo runder 100 år - til sammen

Coop 7. dec 2018 -
This describes the image
Lasse Bolander (tv) og Peter Høgsted (th) har kørt tæt parløb siden Høgsted ankomst som topchef i slutningen af 213. Foto: Lisbeth Holten/Miklos Szabo

Jeg vidste godt, at Lasse Bolander og Peter Høgsted er jævnaldrende - som stort set alle topchefer i dansk erhvervsliv.

Men det er først nu, hvor de begge fylder 50 år, at det er gået op for mig, at formanden for ejerforeningen Coop Amba og Coop Danmarks bestyrelse, Lasse Bolander, faktisk er født bare én dag før Coops topchef, Peter Høgsted. Fødselsåret er det samme, 1968.

Så søndag 9. december fylder Lasse Bolander altså 50 år, og mandag 10. er det Peter Høgsteds tur.

Det er temmelig sjældent, at fødselsdatoer fylder ret meget i erhvervsjournalistik. Men hvis man er til lidt metafysiske forklaringsmodeller, kunne det være den helt naturlige grund til, at de to har holdt sammen i en meget turbulent periode i deres professionelle liv: Konflikten med de selvstændige brugsforeninger, som stod på i et lille års tid fra sensommeren 2017 og frem til Coops formandsvalg i april i år.

Bolander og Høgsted stod skulder ved skulder, da det brændte allermest på, fordi brugsforeningerne i frustration over ikke at blive hørt først stræbte efter at få Peter Høgsted fyret - og siden efter at få væltet Lasse Bolander som formand.

- Vi var på valg sammen, og vi fylder år sammen. Så det er der nok noget symbolsk over, siger Peter Høgsted.

Ingen direktørofring

Men nu er makkerparret tilsyneladende landet på benene igen, har fået mere ro på bagsmækken i organisationen - og de holder stadig sammen. Formand Bolander afviste alle krav om fyring af Høgsted - og alt andet var måske utænkeligt i situationen.

Giver man som formand efter for den form for pression, er der kun titlen tilbage, mens magten vil være forsvundet et andet sted hen.

Men magtstrukturen i den kooperative gigant er under alle omstændigheder noget helt specielt, som kan være svært at sammenligne med ret meget andet, og det er ikke første gang, at de politiske kampe i Coop-systemet har spændt ben for driften af dagligvaregiganten.

Lasse Bolander har heller ikke efterfølgende ofret sin adm. direktør i bestræbelserne på at få klinket skårene i Coop-familien - selv om rygterne løb, om at det ville ske.

Sikkert genvalg

Den temmelig ukonventionelle og langt mere udadvendte Peter Høgsted var ikke helt på samme måde direkte involveret i at få genvalgt sin formand, men Coop-koncernens apparat blev to gange kort før valget brugt til at udsende officielle opbakninger bag Lasse Bolander i form af pressemeddelelser fra hhv. et flertal i ejerforeningen Coop Ambas bestyrelse og Coops medarbejdere.

På det tidspunkt rokkede hele båden for Coop Danmark, hvis medlemsdemokrati ikke er den bedste garant for den form for stabil kurs, som sådan en virksomhed har brug for.

Så det var ikke kun Høgsteds egen karriere i Coop, der stod på spil i et højspændt drama forud for formandsvalget 14. april, hvor det føg med ufiltrerede beskyldninger om stort og småt fra mange sider.

Det overbevisende genvalg af Lasse Bolander sikrede imidlertid Coop-familien mod at skulle gennem en forlænget periode med stor usikkerhed om retningen.

Slut med grøftegravning

Årsagerne til konflikten er måske ikke helt er ryddet af vejen i dag, men våbnene er gemt væk. Lasse Bolander og Peter Høgsted, der også har en intellektuel skarphed og en vis arrogance til fælles, har lært en lektie i et vist mål af ydmyghed - nok i hvert fald til, at brugsforeningernes folk har oplevet sig imødekommet.

I dag fortryder Lasse Bolander, at han ikke gjorde mere for at afværge konflikten sidste år.

- Samtalen mellem parterne brød sammen i efteråret. Det var en fejl. Det skulle jo ikke være sket. Vi skulle have gjort noget mere for at holde samtalen kørende og vist lidt mere lydhørhed fra begge sider, siger han i dag.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?