Coops formandsvalg bliver uden Stine Bosse

Coop 18. feb 2021 -
4 min læsetid
This describes the image
Foto: Vibe Juul Sannig
  • Den kendte erhvervsleder meddeler nu, at hun ikke stiller op til formandsvalget i Coop i foråret. Stine Bosse har i et år været medlem af Coop Ambas bestyrelse

Skrevet af: Søren Tougaard

- Jeg stiller ikke op til formandsvalget i Coop. Jeg kan godt forstå, at der kunne være spekulationer i den retning, og derfor vil jeg også gerne uddybe, hvorfor jeg ikke stiller op.

Sådan siger den kendte erhvervsleder og tidligere Tryg-topchef Stine Bosse nu til Dagligvarehandlen.  

I april sidste år blev Stine Bosse valgt ind i Coop Ambas bestyrelse på det digitale landsrådsmøde. Få måneder efter besøgte hun Coop-butikker rundt i hele landet i et tempo, der kunne minde om en valgturné.  

De mange butiksbesøg rundt i landet, der også gik forbi flere selvstændige brugsforeninger, øgede spekulationerne omkring, om Stine Bosse vil stille op til det formandsvalg i Coop, som finder sted i april i år.  

Her har den nuværende formand Lasse Bolander for længst meddelt, at han genopstiller efter snart 13 år på posten.  

Men nu afviser Stine Bosse for første gang, at hun stiller op til den lukrative formandspost, der gav Lasse Bolander et vederlag på 1,3 mio. kr. i 2019 samt yderligere 1,9 mio. kr. for formandsposter i tilknyttede datterselskaber under Coop Amba.        

- Da jeg gik ind i Coops bestyrelse, var det ikke min hensigt at vippe nogen af pinden. Min ambition er og var at bidrage til udviklingen af en af Danmarks største demokratisk ejede virksomheder. Jeg vidste ikke så meget om hverken Coop eller dagligvarebranchen, men jeg ved en hel del om økonomisk styring, finans, udvikling af store virksomheder, ledelse og strategi i store virksomheder, som jeg kan bidrage med, og som er kompetencer, jeg forventer, der bliver endnu mere brug for fremadrettet, siger Stine Bosse, der blandt andet er bestyrelsesformand for Grønlands nationale olieselskab Nunaoil samt Tele Greenland, ligesom hun også sidder i bestyrelsen i tyske Allianz Group.

Godt samarbejde med formanden

Stine Bosse understreger, at der er et godt samarbejde i Coop Ambas bestyrelse, og at hun har en god dialog med den nuværende formand Lasse Bolander, som har vist sig lydhør overfor nye forslag fra bestyrelsen.  

Og det er der ifølge Stine Bosse også brug for i en så stor virksomhed, hvor udviklingen kommer til at gå stærkt de kommende år.  

- Der kommer til at ske en rivende udvikling i vores marked. Den er allerede i gang. Se, hvad der er sket under coronakrisen indenfor dagligvarehandel. Her skal vi kende vores besøgelsestid og være helt i front, når vi taler digital udvikling, forbrugervenlig brug af data, tilgængelighed og alt det andet, krisen har vist os – f. eks at vi meget gerne vil mødes, siger Stine Bosse.  

Åbent vindue for formandskandidater

Fra starten af næste uge kan interesserede kandidater officielt lade sig opstille til formandsvalget. Vinduet er åbent i en måned frem til midten af marts, hvorefter formanden vælges ved en afstemning på landsrådsmødet i midten af april blandt de 124 medlemmer af Coops øverste myndighed, Landsrådet.  

Efter to ”fredsvalg” i 2012 og 2015, hvor Lasse Bolander var den eneste opstillede kandidat til formandsposten, brød uenighederne mellem formanden og den daværende topchef Peter Høgsted på den ene side og de selvstændige brugsforeninger på den anden for alvor ud i fuldt lys op til det seneste valg i 2018.  

Kritikken fra de selvstændige brugsforeninger var mange og gik blandt andet på, at Coop ikke tjente nok penge, og at der var for lidt fokus på kerneforretningen.

Samtidig havde brugsforeningerne efterhånden mistet tilliden til ledelsen og kunne ikke længere bakke op om Peter Høgsted som adm. direktør.

Utilfredsheden skyldtes ikke mindst Høgsteds åbenmundet idé om at nedlægge kæderne og samle dem under det fælles navn ”Coop”.

 Ved formandsvalget i 2018 prøvede hele tre kandidater således at vippe Lasse Bolander af formandsstolen.  

De selvstændige brugsforeninger havde allieret sig med den østjyske erhvervsmand og AGF-formand Lars Fournais, men Lasse Bolander blev uden de store problemer genvalgt for en ny tre-årig periode.  

Denne gang er der udsigt til et langt fredligere valg. Om det så også ender i et egentlig fredsvalg uden modkandidater, kan kun tiden vise.    

Opdateret 22. feb