Coop: Vi har været i gang med plastikken i to år
Salling Group har netop lanceret det, koncernen selv kalder "en ambitiøs plastikstrategi" og inviterer samtidig konkurrenter og leverandører til at være med i et samarbejde - at benytte, kommentere og kritisere strategien og dens mål.
I Coop er CSR-direktør Signe Frese dog ikke imponeret.
- Jeg glæder mig på miljøets vegne over, at Salling Group nu også har fået en plastikstrategi, og jeg kan da genkende en del af vores mål i Salling Groups strategi. Vi har været i gang i to år, og Salling Group er velkommen til at henvende sig og høre om vores erfaringer, siger Signe Frese og tilføjer, at Coop og Salling Group har mange fælles interesser - både i forhold til miljøet, forbrugerne og i tilgangen til politikerne.
En del af Salling Groups mål er, at al emballage på egne varemærker skal være designet til genanvendelse i 2023, ligesom plastikken i samme emballage skal reduceres med 30 pct.
- Vi er godt i gang med at gennemgå alle vores emballager. Det handler om mere end blot at designe til genanvendelse, det er også nødvendigt, at vi fra handlen bliver bedre til at efterspørge den genanvendte plast, så vi kan få gang i den cirkulære økonomi for alvor. Vores egne varemærker skal være både genanvendelige, og lavet af genanvendte materiale, hvor det er muligt, i 2022, siger Signe Frese.
Skadelig kemi
Hun fortæller, at Coop allerede på tværs af produkter som kødbakker og rengøringsprodukter har sparet mere end 950 ton ny plast om året ved at omstille til genanvendt plast.
- Vi er dermed godt på vej mod vores målsætning om at bruge 25 pct. mindre konventionel plast i 2025. Derudover har Coop fokus på skadelig kemi i sin emballagestrategi. - Derfor har vi blandt andet fjernet flourstoffer og bisphenoler fra emballager. Vi har for valgt at skifte dåser ud med kartoner. De kan - som mælkekartonerne - endnu ikke genanvendes i Danmark, men det kan man i vores nabolande, og der køres forsøg herhjemme med positive resultater. Mon ikke vi snart kan få lov at sortere kartoner siger Signe Frese.
Bæredygtighed gælder bredt
Mens Coop benytter biobaseret plast til indkøbsposer, er det bandlyst hos Salling Group med den begrundelse, at man ikke skal benytte fødevarer eller jord, hvor der kunne være produceret fødevarer, til emballage.
- Bioplast har et potentiale, og det er større virksomheder som Lego og Arla enige med os i. Diskussionen om bæredygtighed gælder i virkeligheden alle fornybare materialer. Andre af de fibre, som benyttes til emballage, har vokset på jord, hvor man potentielt kunne producere fødevarer. Eksempelvis træ til pap og papir og bomuld til tøj, siger Signe Frese.
Hun mener, at man også skal forholde sig til, om det metal, der udvindes af jorden til dåser, kunne være anvendt til andet og mere nødvendigt end en dåse.
- Derfor har vi altid fokus på, at de materialer som pap, papir og biobaseret plast, vi benytter, skal være certificerede med strenge krav til ansvarligheden, så vi kan være sikre på, at de er så bæredygtige som muligt og ikke lægger uansvarligt beslag på jord eller leder til afskovning.
Dansk Handelsblad har præsenteret Michael Løve, ansvarlig for Netto og Salling Groups plastikstrategi, for nogle af Coops kommentarer til koncernens nye plastikudspil:
- Jeg tror ikke, nogen er uenige i, at vi skal have skabt ens emballageprincipper, hvis vi skal lykkes med at genanvende langt mere affald end i dag. Derfor synes jeg, det er fantastisk, at vi i branchen debatterer plastikforurening meget mere, end vi snakker om næstes uges tilbud, siger Michael Løve.
Vil I kontakte Coop for et samarbejde/ erfaringsudveksling?
- Bestemt. Vi er allerede i dialog med Coop og de øvrige supermarkeder gennem Dagsam. Nedenunder al larmen om, hvem der gør mest for miljøet først, så er der en seriøs dialog om at finde nogle gode løsninger.
Holdning til papkartoner kontra metaldåser:
- Vi prøver at skabe emballageprincipper, der maksimerer muligheden for genanvendelse. Vi kender godt til eksemplerne, Coop nævner, men vores vurdering har været, at frasortering af karton samt bygning af anlæg til at genanvende det ligger for langt ude i fremtiden til, at det er et reelt alternativ.
Ja eller nej til bioplast:
- Diskussionen er vigtig. Vi har lyttet meget til eksperter fra Verdensnaturfonden WWF og Teknologisk Institut, bl.a. fordi vi vinder CO2-besparelser ved at genanvende plastik, fremfor at drive rovdrift på naturens knappe ressourcer til hurtige omsættelige produkter, som emballage i et supermarked er.