Coop skal refundere tocifret millionbeløb til Skat

Coop 19. feb 2018 -
This describes the image
Flere butikslukninger er på vej i Coop, lyder udmeldingen fra bestyrelsesformand Lasse Bolander. Foto: Coop
Skrevet af: Søren Tougaard

Det kan være ganske kompliceret at finde ud af, hvilke energiafgifter der er fradragsberettiget for en virksomhed.

Hos revisionsselskabet Beierholm har man f.eks. erfaringer med, at mange virksomheder ikke udnytter den fulde godtgørelse.

I landets største dagligvarevirksomhed, Coop, forholder det sig lige omvendt. Her har man igennem flere år fået refunderet et større afgiftsbeløb fra Skat, end man har været berettiget til. Allerede i bemærkninger til sidste års regnskaber stod der i flere brugsforeningers regnskaber at læse, at Skat har indledt en sag mod Coop om for meget modtaget afgiftsgodtgørelse.

Og denne sag venter stadig på en afgørelse, lyder det fra Coops informationsdirektør.

"Coop har – på vegne af både Coop-ejede og brugsforeningsbutikker – en verserende sag kørende med Skat omkring el-afgifter i en årrække. Sagen er endnu ikke afgjort, men både Coop og brugsforeningerne har hensat til det forventede udfald af sagen, som forventes afklaret i løbet af 2018", siger Jens Juul Nielsen.

Ifølge talsmanden for de selvstændige brugsforeninger, Søren Tang Sørensen, løber refusionsbeløbet til Skat op i ca. 50 mio. kr. Et beløb, som Coop dog hverken vil be- eller afkræfte, mens Skat har tavshedspligt i sagen.

En direktør i en større brugsforening med flere butikker tilkendegiver dog, at refusionsbeløbet godt kan påvirke bundlinjeresultatet.

Rammer alle butikker

Ifølge afgiftsreglerne skal der normalt ske en fordelingsmåling af energiforbruget, såfremt virksomheden har lokaler, der dels benyttes til virksomhedsformål, dels til f.eks. medarbejdere i form af frokostrum, bade- og omklædningsfaciliteter mv.

Men for at kunne lave en fordeling af energiforbruget, kræver det, at butikken har opsatte bimålere, der måler det energiforbrug, som ikke er fradragsberettiget. Og ifølge Søren Tang Sørensen skyldes problemet netop, at flere butikker ikke har haft installeret bimålere, samtidig med at Coop har indberettet butikkernes fulde energiforbrug til Skat.

- Alle butikker kommer til at betale den regning. Uanset om de har bimåler eller ej, og uanset om man har indberettet det rigtige beløb eller ej før. I Coops system kan man ikke se, hvilke butikker der har afregnet korrekt, siger Søren Tang Sørensen.

Opdateret 10. nov 2020