Coop sælger ejendomme for at finansiere ny butiksstrategi

Coop 7. feb 2024 -
This describes the image
Coop solgte sidste år sin del af udviklingsprojektet Coop Byen i Albertslund til PensionDanmark. Foto: PensionDanmark
  • Salget af store ejendomsinvesteringer skal realisere den nye strategi for Fremtidens Coop

Skrevet af: Henrik Denman

Coop ændrer sin strategi for ejendomme og er i gang med at frasælge store dele af koncernens ejendomme. Det sker for at finansiere udrulningen af koncernens nye strategi på dagligvaremarkedet, som bl.a. omfatter etableringen af Danmarks største supermarkedskæde.

Coop har behov for at frigøre kapital fra ejendomsmarkedet for at gennemføre strategien for Fremtidens Coop. Den nye strategi skal forbedre konkurrenceevnen på længere sigt på det stærkt konkurrenceprægede dagligvaremarked. Koncernen sælger derfor en række store ejendomsinvesteringer og koncentrerer sig om mindre projekter. Det skriver dagbladet Børsen.

Ifølge Coops ejendomsdirektør Flemming Møller Hansen er det nødvendigt for koncernen at mindske risikoen på ejendomsmarkedet og sælge ud af porteføljen af ejendomme for at kunne investere omkring fire mia. kr. frem til 2027 i den nye strategi på dagligvaremarkedet.

Han siger, at der er flere årsager til, at Coop sælger dele af sin ejendomsportefølje og dermed ændrer sin risikoprofil, så man er mindre eksponeret mod risikable ejendomsinvesteringer.

– Det er et udtryk for, at vi har ændret risikoen. Det er ikke kun på grund af Coops situation, men også på grund af usikkerheden i markedet, som har været helt vild siden Ukraine-krigens begyndelse. Det har alle udviklere oplevet. Det er sværere og dyrere at få byggelånsfinansiering, og salget er også blevet sværere. De udfordringer gør, at vi er nødt til at ændre profil, siger Flemming Møller Hansen.

I de senere år har han stået i spidsen for en række store handler, hvor Coop i perioden fra 2019-2023 har investeret mere end to mia. i nye og eksisterende ejendomme. Samtidig har dagligvarekoncernen solgt nyudviklede eller nyrenoverede ejendomme for et tilsvarende beløb.

En række af de nyerhvervede ejendomme har til formål at opfylde Coops ejendomsstrategi om i højere grad at eje de ejendomme, hvor Coop driver sine butikker.

Sidste år solgte Coop sin del af et stort udviklingsprojekt Coop Byen i Albertslund på den københavnske vestegn. PensionDanmark overtog ejendomme og arealer fra Coop efter at parterne gennem to år havde samarbejdet om udviklingen af Coop Byen. Den samlede pris var omtrent 1 mia. kr.
 

Opdateret 7. feb 2024