Coop holder kursen trods brat dyk i overskuddet
Det kostede dyrt, at Coop-familiens mange små butikker fik en stærkt øget konkurrence på søndagene.
Sidste år blev det imidlertid ikke meget bedre med et plus på kun 254 mio. kr.
Nedturen i forhold til et EBIT-overskud på 632 mio. kr. i 2015 er voldsom.
- Det er over en halvering af resultatet i 2016, og det er et utilfredsstillende resultat. Især set i lyset af det gode resultat, vi havde i 2015. Jeg ærgrer mig over vores regnskab - og over, at vi læste markedet forkert, siger Coop Danmarks topchef Peter Høgsted til Dansk Handelsblad.
Fakta koster - igen
Høgsted opremser ikke færre end fire hovedårsager til miseren, hvoraf en særdeles svag markedsudvikling i 2. halvår er den ene.
En anden er en genganger fra 2013, Coops problembarn nummer et, discountkæden Fakta. Fakta er siden 2013 konstant er kommet ud med store underskud efter en heftig ekspansion i årene forud.
Lukningen af ikke færre end 27 Fakta'er sidste år kostede dyrt på bundlinjen, men også på Coops omsætning og markedsandel. Så mange Fakta'er sælger typisk for ca. en halv mia. kr. - og det svarer præcis til faldet i omsætningen, der sidste år landede på 44,7 mia. kr.
På trods af den voldsomme modvind i 2016 annoncerer topchef Peter Høgsted imidlertid en offensiv, der bl.a. indebærer et opkøb i en beslægtet branche i vækst - og en fortsat digital satsning med bl.a. en udrulning af selvscannnings-systemet Bip & betal til alle Coops små 1200 butikker i år og 2018.
Peter Høgsted siger også, at udviklingen ikke kommer til at koste jobs i stort tal på hovedkontoret i Albertslund.
- Der kommer ikke fyringsrunder på baggrund af resultaterne i 2016-regnskabet. De har været kendt i lang tid, og vi er jo allerede fire måneder inde i året. Så vi er i fuld gang med fremtiden og 2017, siger han.