Coop giver convenience-salget et ekstra spark
Coops salg af de nylancerede færdigretter går ikke helt så godt som ønsket. Nu sætter koncernen gang i kampagner for at få specielt forbrugerne uden for storbyerne til at købe mere.
Kampagnerne skal få danskerne til at opleve færdigretterne på lige fod med mad fra take-away fra restauranter – ikke som frosne pizzaer.
Koncernen lancerede i foråret en lang række af nye færdigretter i Kvickly, Irma og SuperBrugsen. Målet var at sælge for en halv mia. kroner i år - oveni i de halvanden mia. kroner, som Coops kæder i forvejen sælger fra frost og slagterafdelinger.
- Vi er halvvejs i mål, men det er lidt laksen op ad strømmen, når man kommer uden for storbyerne. Jeg kunne godt ønske mig, at det gik lidt bedre, siger Trine Meyer, der er chef for innovation og forretningsudvikling i Coop – og dermed også projektchef for den store satsning.
- Vi oplever, at salget går bedre end forventet i storbyerne. I Irma hev kunderne produkterne fra Cofoco og Meyer ned fra hylderne allerede under testen sidste år, og færdigretterne er blevet et guldæg i Irma, som vi også bruger som rugekasse for nye produkter. Det er sværere i Vandkantsdanmark, end vi regnede med. Men vi har is i maven, for vi ved, hvor lang tid det varede at få volumen på, da vi for seks år siden introducerede vores C-salater, siger hun.
Mad som derhjemme
Mens lande som Sverige, England og Holland længe har haft succes med at sælge et stort udvalg af færdigretter, er danskerne mere skeptiske og opfatter ifølge Trine Meyer ofte færdigretter som produceret af rester, der er ved at være for gamle.
- Prisen er helt sikkert et issue. Danskerne har to budgetter. Det ene hedder dagligvarer – det andet er til forkælelse. Når man køber færdigretter i et supermarked, er det en del af husholdningsbudgettet, og så skal det være billigt. Når man en aften beslutter sig til at det skal være let, bruger man uden at blinke ofte 3-400 kr. på at købe pizzaer fra det lokale pizzeria. De penge kommer fra forkælelsesbudgettet – og det er de penge, vi gerne vil have folk til at bruge på vores nye færdigretter, siger Trine Meyer og tilføjer, at når priserne på de nye færdigretter ligger højere end prisen på en frossen pizza, er det ikke, fordi avancen er høj.
- Retterne er lavet af kokke og indeholder mange råvarer som eksempelvis stjerneanis, som den almindelige familie ikke har på hylderne. Sådanne produkter kan man ikke producere til 30 kroner. Retterne skal ses som en erstatning for det, vi selv laver hjemme i køkkenet, siger hun.
Sensommerens kampagner vil derfor fortælle om færdigretterne som restaurantionsmad og vil ikke have fokus på prisen.
- Vi vil ikke have fokus på gode tilbud på færdigretter i vores tilbudsaviser eller i tv-reklamer. De unge, som vi i høj grad henvender os til, ikke læser tilbudsaviser eller ser tv. Vi har blandt andet været ude på årets musikfestivaler, hvor de unge er, siger Trine Meyer.