Coop: Fejlslagent borgerforslag stadig en succes

Coop 14. jun 2019 -
This describes the image
Screenshot: gemtobakken.nu

Trods store avisannoncer, SoMe-kampagner og en hjemmeside dedikeret til borgerforslaget nåede Coop ikke i mål med at få de 50.000 underskrifter, der er krævet, for at Folketinget skal tage et borgerforslag op.

Coop fandt ellers et nyt våben i tobaksdebatten, da man i efteråret stillede et forslag om at gøre det ”lovpligtigt for udsalgssteder at holde tobaksprodukter skjult”.

Lige indtil valgkampen afviste daværende sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) at lovgive synlig tobak væk fra butikshylderne - med henvisning til, at det med Salling Group som frivillig foregangsmand ikke var nødvendigt.

Læs også: Sundhedsministeren langer ud efter Coops tobaksindsats

Det fik Coop til at tage skeen i den anden hånd og oprette et såkaldt borgerforslag, hvorved man - med det krævede antal underskrifter - kan tvinge politikerne til at forholde sig til et givent emne.

Efter et halvt år nåede forslaget dog kun 10.900 underskrifter.

- Vi er glade for, at vi fik fremsat forslaget. Vi nåede ikke de 50.000 stemmer, men vi samlede opbakning om problemstillingen blandt en række organisationer. Nu kan vi konstatere, at der er et flertal i Folketinget for at gemme tobakken. Selv om vi ikke opnåede det krævede antal underskrifter, bliver det sandsynligvis alligevel en del af regeringsgrundlaget, siger Coops CSR-chef Signe Frese og tilføjer, at forslaget trods alt har præsteret at blive et af de mest populære forslag med knap 11.000 støtteerklæringer.

Læs også: Efter valg: Nu kan tobaksstramninger blive realitet

Svært at mobilisere

Coop er en af landets største medlemsorganisationer med omkring 1,8 mio. medlemmer. Men det var ikke mange af dem, det lykkedes at mobilisere ind på borgerforslag.dk for at skrive under, selv om der blev reklameret livligt for muligheden på blandt andet Facebook.

- Jeg ved ikke, om vi kunne have gjort andet. Det er en krævende proces at lægge stemme til sådan et forslag; det kræver flere klik og brug af NemID. Der er sikkert mange, der har fundet det for besværligt. Det er ærgerligt, for man kan godt have intentionen, men nogle tænker, at det ikke kan svare sig, siger Signe Frese.

Målet har hele tiden været at ”få en politisk debat om tildækning af tobak, og den er kommet i regi af valgkampen”, siger Coops CSR-chef, som afkræfter, at man har været i kontakt med partierne under valgkampen.

Venstre har tidligere afvist et forslag fra Socialdemokratiet om at skærme tobakken af, men i løbet af valgkampen præsenterede Venstre et nyt tobaksudspil i ni punkter, der blandt andet inkluderer et udstillingsforbud, som bliver støttet af blandt andre Dansk Erhverv.

I forvejen har flere partier på begge sider af midten meldt sig klar til flere tiltag for at mindske røgens udbredelse i et forsøg på at nå ambitionen om en røgfri generation i 2030.

Læs også: Lov eller ej – nikotinen finder nye veje

Opdateret 10. nov 2020