Coop-familien speeder op for fusioner

Coop 17. okt 2019 -
This describes the image
Skrevet af: Søren Tougaard

Over hele landet er flere små og underskudsramte brugsforeninger i år blevet lagt sammen med større brugsforeninger, mens andre lige nu drøfter mulighederne for en snarlig fusion. Især i det jyske.

Inden længe kan Them Brugsforening syd for Silkeborg blive lagt sammen med den dobbelt så store Galten Brugsforening, hvis fusionsplanerne vedtages på en ekstraordinær generalforsamling. Endnu en fusion kan være på vej i Silkeborg-området, hvor forhandlingerne endnu foregår mellem den lille Virklund Brugsforening og Brugsforeningen Tryg i Ry, der er en af landets største.

Mens 17 brugsforeninger landet over aktuelt er insolvente og kæmper for livet, er mange andre brugsforeninger særdeles velpolstrede. Samlet løber egenkapitalen blandt de selvstændige brugsforeninger op i mere end 4 mia. kr., og Coops ledelse ser gerne, at pengene aktivt kommer ud og gavner fællesskabet frem for at trække minimale renter på en konto.

- Det vigtigste for os er at fastholde et så stort butiksnet som muligt. Om butikkerne er ejet af Coop eller selvstændige brugsforeninger er ikke så afgørende, siger Peter Høgsted.

Sidste år lukkede Coop 82 butikker, hvoraf 76 var ejet af Coop Danmark og seks ejet af selvstændige brugsforeninger. Nu er turen kommet til at kigge nærmere på brugsforeningernes egen ”røde hale” af underskudsgivende butikker.

- Der har været en tendens til at vente lidt for længe med at kigge på fusioner som en mulighed. Her er vores budskab: få nu talt sammen om at fusionere til større og stærkere brugsforeninger. Det er resultatet af det, vi ser, og det er rigtigt positivt, siger Coops topchef Peter Høgsted.

Stigende interesse for fusioner

Karsten Frandsen er økonomichef for landets 305 selvstændige brugsforeninger, der tilsammen driver lidt over 400 butikker. Han oplever en stigende interesse for fusioner blandt små og store brugsforeninger.

- I øjeblikket udskifter vi f.eks. alle freon-køleanlæg med CO2-anlæg i butikkerne. Det er en investering til ca. 1,7 mio. kr., og det er klart, at det er dyrt for en lille Dagli’Brugs, der måske i forvejen er trængt og også skal finde penge til et stort it-projekt.

- Her ser vi på, om en ”moderbutik” i stedet har lyst til at investere i butikken, som ellers måske bare vil lukke ned stille og roligt, fordi de ikke har kapital til at udvikle butikken, siger Karsten Frandsen. Coop har i dag ca. 1.050 butikker, og flere butikker er igennem året blevet reddet af fusioner.

F.eks. blev SuperBrugsen i Hovedgård nær Skanderborg fra årsskiftet overtaget af Super- Brugsen i Hørning. Og 1. maj gik fire sjællandske brugsforeninger sammen om at købe SuperBrugsen i Korsør af Coop.

Trafikken af butikker går også den anden vej. Netop nu er Coop i færd med at omdanne en SuperBrugsen i nordjyske Hals til en ny Fakta, efter at den over 100 år gamle brugsforening selv måtte kaste håndklædet i ringen.

Opdateret 10. nov 2020