Coop får våben mod høje gebyrer
Coop Danmark har på sigt gode kort på hånden i fremtidige forhandlinger med Nets, bankerne og andre aktører om størrelsen på gebyrer på betalingstransaktioner.
For Coop åbner mulighederne sig, når medlemmerne begynder at betale med smartphone, og i første omgang betaler med et mobilt Dankort, der befinder sig i en såkaldt “wallet” udstedt af Coop selv.
- Hvis nogen i fremtiden skruer helt vildt op for priserne på transaktionerne, som vi jo ser i udlandet, så har vi muligheden for at finde anden måde at få pengene fra kundens konto, siger Kræn Østergaard Nielsen, direktør for Coop Teknologi.
Han henviser til, at det fra 2018 som følge af et EU-direktiv bliver muligt for Coop og andre aktører selv at at hente pengene direkte på kundens bankkonto som en konto til konto overførsel.
- Kunden kommer til at eje sine egne bankdata, som bankerne skal lukke op for. Hvis kunden for eksempel har en konto i Arbejdernes Landsbank, så kan vi på sigt hente pengene direkte på kundens konto i Arbejdernes Landsbank. siger Kræn Østergaard Nielsen.
- Det vil vi gøre, hvis Nets, MobilePay eller hvem vi har i app´en på det tidspunkt, skruer helt vildt op for deres gebyrer.
Han understreger dog, at det ikke er et mål i sig selv for Coop at gå udenom Nets og bankerne.
- Det er umiddelbart mere interessant for os at bruge krudtet på at lave digitale services end på at lave digital infrastruktur, men hvis forretningscasen bliver god nok, så kan vi gøre det. Det kommer an på, hvordan gebyrerne udvikler sig, og det kan gå hurtigt, hvis nogen bliver for grådige, siger direktøren for Coop Teknologi.
Banker skal dele kontooplysninger
Bankerne kommer i 2018 til at stå svagere i konkurrencen om kunderne,
når de bliver tvunget til at dele kundernes data med tredjepart aktører.
Det sker når et EU-direktiv PSD2 - Payment Services Directive 2 – træder i kraft. Direktivet er beregnet på at give større konkurrence på betalingsmarkedet og give nye spillere mulighed for at komme ind på markedet.
Ifølge direktivet vil en tredjepart med bankkundens underskrift kunne hente kundens konto-oplysninger eller igangsætte betalinger – uden at skulle spørge kundens bank om tilsagn.
De såkaldte TPP – Third party Payment-service Providers - vil kunne igangsætte betalinger online eller skabe en brugerflade, der giver bankkunden oplysninger og overblik over forskellige konti.
Bankerne er på forhånd bekymret over sikkerhed og frygter, at Google, Apple, Facebook eller andre overtager kontrollen med bankkundernes konti.