Ugens succes: ”Albinoen i Brugsen” hitter vildt på TikTok og i tv

Coop 1. mar 2024 -
This describes the image
Martin Hovaldt Jørgensen har markedsført sin butik og sig selv med underholdende TikTok-videoer. En af de mest populære, hvor han vælter med en palle, har fået international opmærksomhed. Martin bruger nu spotlightet til at gå løs på fordomme om at arbejde i dagligvarebranchen.   Foto: Privatfoto
  • Martin Hovaldt Jørgensen er kombineret salgstalent og showmand. Han er en ren enmandshær, når det gælder om at tiltrække unge til butiksarbejde

- Det har været helt vildt! Jeg var først i TV 2 Østjylland, og så bredte det sig. Jeg kom med i Aftenshowet, TV 2 News, Go' morgen Danmark og P3.

Sådan fortæller 24-årige Martin Hovaldt Jørgensen, som i den seneste tid har storhittet som kampagne-kriger i danske medier. Forinden har han i årevis udbredt sine budskaber på TikTok, hvor han er bedre kendt som 'albinoen fra Brugsen'. Han har imponerende 60.000 følgere på det sociale medie, der især fuldtræffer mange unge.

Martins budskab er bimlet klokkeklart ud over hele landet: drop de negative fordomme om, at det er nedtur at arbejde i butik.

Lokal helt

Hans korte videoer på TikTok er en blanding af komik, klovneri og hverdags-fortællinger om livet som faglært salgsassistent i Dagli'Brugsen i den lille by Gjerlev nord for Randers.

Jyske Gjerlev var tidligere kendt som magnet for verdensstjerner, som indspillede i Puk Recording Studios på en landejendom nær byen. Studiet lukkede og nedbrændte senere.

Nu er det i stedet en lokal stjerne, der trækker søgelyset mod Gjerlev – og især mod den lokale Dagli'Brugsen.

Den 8. februar brændte ildsjælen Martin for eksempel igennem, da han medvirkede i DR's 'Aftenshowet'. Han fortalte åbenhjertigt om fordomme, han har mødt, fordi han har fravalgt en længerevarende uddannelse og i stedet fortsætter med sit arbejde i Dagli'Brugsen i hjembyen.

- Jeg elsker min by, mit job og kunderne, erklærer Martin med overbevisning i stemmen. Men en del af hans omgangskreds har ikke været lige så begejstret eller forstående.

Pinlig tavshed

- Da jeg var 22, var der flere, der kiggede undrende på mig, når jeg sagde, at jeg ville fortsætte i Dagli'Brugsen, hvor jeg snart har arbejdet i 10 år. De blev endnu mere forundrede, når jeg tilføjede, at jeg var i gang med en butiksuddannelse. En kommentar lød: 'Dit kloge hoved skal ikke ende bag kassen'. Det har simpelthen ikke været megaspændende at sige, 'jeg arbejder i butik'. Det har givet mig et forklaringsproblem.

- Når jeg mødes med venner fra gymnasiet, fortæller de om deres universitetsuddannelser, men der bliver mere stille, når jeg siger, at jeg fortsat er i Brugsen. Jeg synes dog slet ikke længere, at det er flovt. Men jeg ved, at andre unge i branchen helst ikke vil tale om deres job. Derfor har jeg sat mig for at gøre op med fordomme om butiksarbejde, fortæller den 24-årige energibombe.

Hold-magi

Martin forklarer, hvorfor han selv synes, at det er skønt at arbejde i dagligvarehandlen.

- Det er fantastisk, når vi vælger de rigtige indkøb og løfter resultatet sammen. Det giver en fed kollektiv følelse. Vi har virkelig haft succes med 'ja tak-tilbud' og kreativ markedsføring på Facebook, hvor vi bygger en historie op omkring tilbuddet. Jeg tror, at det har været med til at redde butikken.

- Service og stemning skal være speciel. Jeg elsker kundekontakten, og vi har vores egen stil. Vi har T-shirts med indskriften 'Ha' en møøøj så herlig en daw'. Butikken differentierer sig, og vi gør nogle skøre ting, man ikke oplever andre steder. Men det er samtidig seriøs business, hvor der skal være overskud, fremadrettede mål og budgetter, konstaterer Martin.

Godt for Gjerlev

Han har fået kilometerlang snor af sin chef til at lave gakket TikTok-underholdning fra arbejdspladsen og til at tage på medie-turné.

- Min uddeler, Thomas Andersen, bakker fantastisk godt op. Han er stolt af, at jeg er nået så bredt ud og har sat Gjerlev på landkortet. Lige nu er det muligvis dén danske Coop-butik, der er allermest kendt. Thomas sørger for, at jeg kan få fri til at mødes med medier – og f.eks. tale med dig nu en halv times tid. Han er også helt med på, at jeg i årets løb skal holde oplæg på skoler og gymnasier, hvor jeg går løs på fordomme om at arbejde i dagligvarehandelen.

Kommer der kunder langvejsfra, som vil møde 'albinoen fra Brugsen'?

- Det gør der. Den anden dag hilste jeg på to, der kom hele vejen fra Falster. Tidligere har jeg haft besøg af unge fra bl.a. Skagen, Esbjerg og Nyborg. De lagde vejen forbi for at sige hej til ham TikTok-fyren. Nogle vil have en selfie sammen med mig, andre beder om noget så gammeldags som en autograf. Jeg har også nået et mere voksent publikum med min medvirken i tv.

Gulddreng for branchen

Du har ene mand image-markedsført dagligvarehandlen: en kampagne, som måske er flere millioner kroner værd for branchen?

- Måske. Jeg har gjort det på egen hånd, for jeg synes, at det er en god sag at kæmpe for. Jeg gør det frivilligt og uden at blive betalt. Det hele handler egentlig bare om, at jeg arbejder i Dagli'Brugsen i Gjerlev og er sindssygt glad for det. Jeg har også fuld frihed til at lave videoer, som jeg vil. De skal ikke godkendes noget sted. Jeg synes, at det er enormt sjovt, og jeg er passioneret omkring det. Samtidig fandt jeg ud af, at jeg har et budskab. Så jeg håber, at min indsats kan bringe mere prestige til branchen, siger Martin Hovaldt Jørgensen.

Nyt i søgeren

Han var faktisk selv tidligere så påvirket af negative fordomme, at han var ved at give efter for pres fra omgivelserne. Efter et sabbatår og fortsat arbejde i butikken, sagde han nej tak til at begynde på en ledertrainee-uddannelse. Han tænkte, at han i stedet ville 'følge normen' og læse på universitetet. Men senere skiftede han mening og gik i gang som ledertrainee. Han er nu tiltrukket af at blive uddeler.

- Jeg kan godt forestille mig at arbejde et andet sted, men det skal være noget a la Gjerlev. Det her med at flytte til en storby og ikke ane, hvem der bor i resten af opgangen, det er slet ikke mig. Skal jeg være uddeler, skal det helst være i en Brugsen på landet. Jeg elsker det med nærheden og det tætte forhold til kunderne, siger den farverige 'albino'.

'Ha' en møøøj så herlig en daw': Holdet bag Dagli'Brugsen i Gjerlev kommunikerer frit og uformelt med kunderne. Lukningstruslen er afværget – og optimismen bobler. Oveni har butikken en TikTok-stjerne med massiv medietække. (Foto: Dagli'Brugsen)

 

This describes the image
This describes the image


'Albinoen fra Brugsen' er blevet tv-ombejlet. Her medvirker han i DR's  Aftenshowet. (Skærmskud fra programmet)

Opdateret 1. mar 2024