Sommertema: Dagligvarebutikker er hårdt ramt af langfingrede butikstyve
-
På blot et år er antallet af butikstyverier begået mod købmænd og supermarkeder steget med næsten 40 pct. til over 4000 anmeldte sager i første kvartal i år.
Købmænd, butiksmedarbejdere og overvågningssystemer fanger flere og flere personer, der ikke kan kende forskel på dit og mit i landets dagligvarebutikker.
De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at der i årets første tre måneder blev anmeldt 4.180 butikstyverier til landets politikredse begået mod supermarkeder og købmænd.
Målt op imod første kvartal 2022, hvor der blev anmeldt 3.043 butikstyverier i dagligvarehandlen, er der tale om en stigning på hele 37 pct. på blot ét år. Ses udviklingen år for år er der tale om en stigning på 20 pct. – fra 11.001 anmeldte sager i 2021 til 13.284 sidste år.
I samme tidsrum har fødevarepriserne kun kendt en vej: opad.
Samme billede ses overalt i detailhandlen. Tal fra Rigspolitiet viser, at der sidste år blev anmeldt over 20.000 butikstyverier herhjemme, svarende til 27 pct. flere end året før.
Med andre ord skete to ud af tre af alle anmeldte butikstyverier herhjemme dagligvarebutikker.
DSK: Butikker skal blive bedre til at anmelde
Den alarmerende stigning vækker bekymring i dagligvarehandlen, hos De Samvirkende Købmænd (DSK), Dansk Erhverv og på Christiansborg.
Hos DSK fortæller vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, at dagligvarehandlen altid har været ramt af flere tyverier end andre brancher. Han peger på tre årsager til, hvorfor det forholder sådan.
For det første kan folk, der stjæler af nød, spise og drikke det, de stjæler i dagligvarehandlen. For det andet kan varerne sælges videre i dele af kiosksektoren. Og endelig har dagligvarebutikker ofte nemmere ved at prioritere at anmelde tyverier end udvalgsvarebutikker med få ansatte, mener han.
- Udviklingen kan formentlig især tilskrives, at dagligvarehandlen sælger varer, der kan spises og drikkes. De kan ikke spise en boremaskine eller drikke et puslespil, siger Claus Bøgelund Nielsen.
Antallet af butikstyverier rummer et kæmpestort mørketal, som politiet aldrig får kendskab til. Hertil kommer mange daglige episoder, hvor butiksejere ikke anmelder sagen videre til politiet. Måske, fordi de finder en anmeldelse nytteløs.
- Vi håber, at butikkerne bliver endnu bedre til at anmelde, da anmelderne kan være med til at forebygge ny kriminalitet, siger Claus Bøgelund Nielsen, der ser frem til, at justitsminister Peter Hummelgaard (S) kommer på banen.
Gør indtryk på ministeren
Netop justitsministeren holdt DSK møde med i starten af maj, hvor dagsordenen netop var den markante stigning i butikstyverier. Også retsordfører for Danmarksdemokraterne, Betina Kastbjerg, har rejst problemet overfor justitsministeren.
I et skriftlig svar fra 22. juni svarer Peter Hummelgaard, at udviklingen gør indtryk på ham.
”Butikstyveri kan uden tvivl være til stor gene og utryghed for butiksejere, ansatte og kunder. Derfor bør vi fra politisk side løbende overveje, hvordan vi kan styrke indsatsen og dermed få vendt udviklingen. I den forbindelse er jeg bestemt ikke afvisende over for at se på nærmere på, om der er behov for, at vi sætter ind med en skærpelse af straffen for butikstyveri, som det også har været overvejet af den forhenværende regering, lyder det fra Peter Hummelgaard.