Sommertema: Aarhus C overhaler København S som postnummeret med flest butikstyverier

Butikstyveri 3. jul 2023 -
This describes the image
Foto: Colourbox
  • Målt på landsdele var stigningen i butikstyverier sidste år størst i Østjylland og Nordjylland. Butikstyvene går især efter personlig pleje, kolonial og køl, viser årsrapport fra Crimestat.

Skrevet af: Søren Tougaard

Tre år i træk har København S været det postnummer i Danmark med flest registrerede butikstyverier herhjemme. De 792 sager, der blev registret i postnummer 2300 i databasen Crimestat sidste år, rakte dog kun til en andenplads på den lidet flatterende liste. 

Med 899 registrerede butikstyverier i 2022 var Aarhus C nemlig det sted på landkortet med allerflest sager sidste år. Det var en stigning på hele 50 pct. i forhold til året før, viser tal fra Crimestat, der tæller over 4.500 butikker på landsplan.

Ud af databasens 12.425 registrerede butikstyverier sidste år stod Aarhus C for 7. pct., mens København S tegnede sig for lidt over 6 pct. Herefter følger postnummer 9000 Aalborg med 525 butikstyverier, svarende til lidt over 4 pct. af samtlige sager sidste år. 

Zoomes der ud af postnummeret og ned på landsdele tegner der sig et klart billede af, at antallet af butikstyverier stiger over hele landet. Crimestat har dog rapporteret klart størst stigning i Østjylland og Nordjylland med store hop på henholdsvis 44 og 42 pct. 

På Fyn har Crimestat registreret 15 pct. flere sager - 868 butikstyverier i alt - sidste år. Herefter følger butikker på Sjælland, Sønderjylland, Sydjylland, Midtjylland og København, hvor tilfældene af butikstyverier sidste år steg med 8 pct. i alle nævnte områder i forhold til året før.

Sidste år stod København for 5.933 af alle Crimestats indsamlede butikstyverier. Det svarer til en samlet procentdel på 48 af databasens sager. 

Fra 1 kr. til 120.000 kr.  

Den rekordhøje inflation sidste år er den faktor, der igen og igen peges på som årsag til den kraftige stigning i antallet af butikstyverier. Men butikstyve kan også hapse endda meget billige varer. 

Den billigste varer, der blev registret stjålet i Crimestat, var en pakke gær til 1. kr. I den anden ende af spektret var den dyreste enkeltstående varer en bærbar computer til 30.000 kr. Da der på samme tid blev stjålet fire af disse, løb værdien af tyveriet op i hele 120.000 kr. 

Gennemsnitsprisen per stjålen varer var sidste år ca. 123 kr., og næsten otte ud af ti varer, der blev der stjålet, havde en værdi 100 kr. eller derunder. Værdien af et gennemsnitligt butikstyveri lå sidste år på 914 kr., svarende til en stigning på 22 pct. fra året før.

I top tre over de varegrupper, der bliver stjålet mest af, er personlig pleje, kolonial samt køl og frost, der udgør henholdsvis 14,5, 12,5 og 11,7 pct. af de stjålne varer.  Derimod sker der færrest tyverier i frugt og grønt samt vin og spiritus, der udgør 4,5 og 5 pct. af de stjålne varer i databasen. 

De indberettede butikstyverier i Crimestat sidste år dækker ca. 62 pct. af samtlige anmeldte butikstyverier på landsplan, der sneg sig over 20.000 sager i 2022.  

 

 

 

 

 

  

     

   

Opdateret 4. jul 2023