Sommertema: Uddeler efter retssag om tyveri: Bliver der gjort nok?
-
En formodet tyv slap med en advarsel, og en fynsk uddeler måtte forlade retten med uforrettet sag
Netop som Dagligvarehandlen.dk i begyndelsen af juli søsatte et tema om butikstyveri, mødte den fynske uddeler Claus Midutzki Mollerup fra Dagli’Brugsen Brenderup op i retten i Odense for at vidne i en sag om butikstyveri. Men forgæves.
Butikstyveri er overalt i landet blevet en rekordstor plage for uddelere, købmænd og butikschefer. Tal fra Crimestat under Dansk Erhverv viser, at antallet af butikstyverier i 2023 ligger 35 pct. højere end i 2022.
Også Claus Midutzki Mollerup har oplevet tidens markante stigning i antallet af butikstyverier. Nu har de mange tyverier i Dagli’Brugsen på Vestfyn og senest en oplevelse med en konkret retssag fået ham til i et interview til Fyens.dk at sætte spørgsmålstegn ved, hvorvidt der bliver gjort nok for at stoppe det.
Til Dagligvarehandlen.dk forklarer uddeleren, at han havde forberedt sig grundigt til retsmødet, hvor han skulle vidne. Bl.a. havde han set videoovervågning igennem for at være sikker på, hvad der var sket.
- Sagen handlede om, at en ung kvinde var blevet opdaget i at putte varer fra butikken i sit indkøbsnet og gå gennem kasse uden at betale. Sådan set en banal situation. Men her tog vi tyven på fersk gerning og kunne dokumentere med video. Så jeg havde store forhåbninger til at retfærdigheden ville ske fyldest, siger Claus Midutzki Mollerup.
Men han måtte forlade retten med uforrettet sag.
Anderledes adfærd
Han husker endnu tydeligt den dag, hvor den veltalende kvinde efter at være blevet opdaget og taget med ud på kontoret sammen med en kollega, forsøgte at bagatellisere hændelsen med bl.a. kærestesorg og distraktion.
- Jeg havde holdt øje med kvinden, hvis adfærd var anderledes end normalt. Og på videoen kunne jeg efterfølgende se, at hun stiller kurven fra sig flere meter fra kassen, tager en vare op af sit indkøbsnet og hænger det over skulderen. Den ene vare lægger hun på kassebåndet og placerer herefter en vareskiller. I min optik vidner det om en meget bevidst handling, siger Claus Midutzki Mollerup.
I retsbogen fremgår det ifølge Fyens.dk, at kvinden havde benyttet sit indkøbsnet som indkøbskurv, og at hun ved kassen havde lagt en enkelt vare på båndet, hvorefter hun var blevet distraheret af " et eller andet", og at hun derfor ikke fik lagt de øvrige varer på båndet, inden hun passerede kassen.
- Jeg sad ude foran og ventede på at komme ind for at vidne, da døren pludselig gik op, fortæller han til Fyens.dk. Så kom tyven ud og sagde: " Hej Claus". Helt fornøjet.
Ifølge Claus Midutzki Mollerup havde anklagere valgt at droppe hans vidneforklaring, da tyven slap med en advarsel: - Jeg har læst mig til, at man kan få en bøde på over 1000 kr. for at tisse i Parken. I denne sag lød bødeforlægget på 600 kr. Men det syntes dommeren altså ikke, at der var grundlag for.
Han ærgrer sig over, at butikstyveri i stigende grad tager fokus fra de mange gode oplevelser i butikken. Da Dagligvarehandlen.dk var på besøg i butikken i maj, handlede historien netop om at brænde for det lokale og være med til at skabe et levende lokalsamfund med butikken som omdrejningspunkt.
Uddeleren har været nødt til at låse vine, barberskrabere og cremer inde på grund af tyveriet. Alligevel vurderer han, at der årligt bliver stjålet varer for op mod 60.000 kr., som ikke bliver dækket af nogen forsikring.
Bred kritik af manglende indsats
Dagligvarehandlen.dk som led i et sommertema om butikstyveri skrevet, at står hen i det uvisse, hvad regeringen har tænkt sig at gøre over for det stærkt stigende antal butikstyverier.
Spørger man retsordføreren fra Socialdemokratiet, som har justitsministerposten, bliver man ikke meget klogere.
Også selv om der hen over sommeren har rejst sig en stadig stærkere kritik af udviklingen fra både højre og venstre side i Folketinget og fra interesseorganisationerne Dansk Erhverv og De Samvirkende Købmænd.
Retsordfører Bjørn Brandenborg, S, skriver i en e-mail, at "det er klart, at butikstyveri er en plage for butikkerne og skaber gene og utryghed for butiksejere, ansatte og kunder."
Han erklærer sig "optaget af at styrke indsatsen mod butikstyveri".
- Og jeg ved, at det også er en prioritet for justitsministeren, som for nyligt har haft et møde med branchen, hvor der er kommet nogle gode forslag på bordet. Så må vi se, hvad der konkret kan gøres, lyder det fra Bjørn Brandenborg.
Af SVM-regeringens program, regeringsgrundlaget fra december 2022, fremgår det, at regeringen først og fremmest vil tage sig af personfarlig kriminalitet. Straffen for vold og voldtægt skal op.
Regeringen vil dog også sætte ind over for "utryghedsskabende adfærd, så det bliver mere trygt for alle at færdes i for eksempel boligområder og på togstationer." Butikker er ikke omtalt.
Den nuværende, gruppeformand for de konservative Mai Mercado, skriver i en mail til Dagligvarehandlen.dk: - Vi har en forventning om, at politiet tager butikstyverier alvorligt og tager ud til butikkerne ved anmeldelser og bidrager til opklaringsarbejdet.
SF's retsordfører, Karina Lorentzen, hører om manglende politi-indsats i sit lokalområde, Kolding.
- En række butiksejere klager over, at politiet stort set ikke kommer. De mener ikke, at politiet tager det alvorligt. Det dur jo i hvert fald ikke. For så bliver det først og fremmest et tag-selv-bord i butikkerne, siger SF'eren.
Hos regeringspartiet Venstre taler den mangeårige retsordfører, advokat Preben Bang Henriksen, for højere straffe for butikstyveri.
- Vi er vi nødsaget til at se på straffene, der i væsentligt omfang i dag består af mindre bøder. Her må længere fængselsophold på tale. Jeg går ud fra, at det kan blive en del af en fremtidig strafreform, skriver han i en mail til Dagligvarehandlen.