Sommertema: Frustreret købmand: Video-deling til politiet håndteres oldnordisk

Butikstyveri 28. jul 2023 -
This describes the image
Jan Jæger er købmand i Spar i Øster Brønderslev: - Jeg synes nærmest, at de østeuropæiske kriminelle har frit spil, når de laver deres raids gennem Danmark. Der sker jo ikke noget med dem, heller ikke hvis de bliver pågrebet, siger han. Privatfoto
  • Dansk Erhverv bekræfter, at Crimestat stadig ikke kan bruges til lukket deling af videomateriale og billeder af kriminelle. Selv om mange troede, at lovgrundlaget faldt på plads for fem år siden.

Jan Jæger er frustreret. Meget frustreret.

Han må bruge utroligt mange timer, penge og ressourcer på at bekæmpe og forebygge butikstyveri.

Jan Jæger er købmand i Spar i Øster Brønderslev i Nordjylland, og tyvene kan være alt fra skoleelever over iskolde serietyve, der stjæler på bestilling, til truende østeuropæere på tyvetogt gennem Danmark.

De sidste er blandt de mest ubehagelige og dyreste bekendtskaber for Jan Jæger.

Champagne-banden

Da en gruppe for nyligt invaderede butikken, blev der stjålet champagne for 13.000 kr. i løbet af nul komma fem. To af mændene distraherede frækt og dygtigt medarbejdere i butikken, mens den tredje målrettet læssede flasker ned i en stor rygsæk.

Mændene var hurtigt ude igen og satte kursen direkte mod en anden forretning i området.

- Jeg var desværre ikke på arbejde, da de kom, men da jeg nåede frem til butikken, kunne jeg tydeligt se på videoovervågningen, hvad der var foregået, fortæller købmand Jan Jæger.

Han var ikke et sekund i tvivl om, hvad han derefter skulle gøre.

Snegle-løsning

- Jeg ville forhindre dem i at fortsætte deres raid i området. Så jeg ringede til politiet og fortalte, at vi netop havde fået stjålet varer for 13.000 kr. Jeg gjorde det klart, at det var organiserede kriminelle fra Østeuropa, som efter al sandsynlighed ville fortsætte med at stjæle i andre butikker i området og ned gennem Jylland. Medarbejderen i den anden ende sagde, at jeg bare skulle lave en rapport på nettet og sende et usb-stik med overvågningsmateriale med posten, siger Jan Jæger.

Han ryster på hovedet over politiets manglende initiativ.

- I branchen ved alle jo, at de østeuropæiske tyve er meget professionelle og at de stjæler varer for kæmpe summer. De drager f.eks. på togt gennem Jylland og forlader landet. Dem, som stjal den dag, havde sikkert fået en bestilling, og politiet bør prioritere at stoppe den slags tyve. Især når man får et klart tip om, hvor tyvene er på vej hen, siger Jan Jæger og fortsætter:

- Det gør det ikke bedre, at grænserne er blevet nemmere at krydse igen. Det betyder, at det er mere attraktivt for kriminelle at operere i Danmark. Derfor burde politiet rykke ud ved den slags sager. Jeg fik senere at vide, at der var stjålet champagne i to andre butikker i området, efter at tyvene forlod vores butik, siger købmanden i Øster Brønderslev.

Han synes, at det er håbløst, at han skal sende elektronisk bevismateriale med snailmail.

Ét usb-stik om ugen

- Det er jo oldnordisk. Jeg må ikke maile det elektronisk. Politiet må godt nok have mange usb-stik liggende, for jeg har da bidraget pænt til samlingen. Jeg sender et usb-stik cirka en gang om ugen, og jeg nøjes med de mest grelle eller grove tyverier. Jeg tror faktisk ikke, at de har ressourcer til at se alt materialet igennem. Den slags tyverier er ikke højt prioriteret hos politiet, mener købmand Jan Jæger.

Henrik Lundgaard Sedenmark er fagchef for detailhandelssikkerhed og ansvarlig for Crimestat, der har hjemme hos Dansk Erhverv. Han bekræfter, at deling af billed- og videomateriale af kriminelle – selv i lukket forum online – er forbudt.

Historikken omkring emnet i nyere tid er ret kringlet.

Kæp i hjulet fra start

Henrik Lundgaard Sedenmark fra Dansk Erhverv fortæller:

- For 13 år siden prøvede Dansk Erhverv at få lovliggjort intern deling af billeder af gerningsmænd. Vi pressede på, det blev omtalt i medier, men der skete ikke rigtig noget. Senere opstod der på Facebook billeddeling af formodede kriminelle. Det er ulovligt, og politikerne kunne godt se, at det ikke var hensigtsmæssigt. Så Dansk Erhverv blev kontaktet omkring en løsning, og det endte med, at en lov på området trådte i kraft i 2018.

- Det blev lovligt – i lukkede systemer – at dele billeder af gerningsmænd. Dette ”lukkede system” skulle drives af Crimestat. Det var vi klar til, så alt virkede lovende. Vi skulle også søge tilladelse hos Datatilsynet, og vi fik faktisk en tilladelse i 2020. Desværre er der i tilladelsen en række tekniske krav, vi ikke kan leve op til, for Datatilsynet tolker grundlæggende ”et lukket system” som et, der ikke er koblet på internettet. Men vi kan jo ikke lave et intranet til en masse forskellige organisationer og butikker. Vi kan ikke lægge vores eget kabel ud til alle butikker. Vi skal have en løsning på nettet, hvor uvedkommende ikke kan logge på. Den løsning har vi, men vi kan ikke leve op til alle Datatilsynets krav, fortæller Henrik Lundgaard Sedenmark.

Frustrerende kamp

Summa summarum: Fem år efter, at loven trådte i kraft, kan købmand Jan Jæger stadig ikke lovligt advare kolleger mod trælse kriminelle ved at dele billeder og video via Crimestat.

- Det skal nok ende med at blive muligt, konstaterer Henrik Lundgaard Sedenmark og tilføjer:

- Men processen har været lang, tung og frustrerende. Vi fortsætter med at presse på for at finde en løsning, så der kan komme et nyt lovforslag. Vi har flere gange henvendt os til Justitsministeriet, som vi har en god dialog med. Jeg tør dog ikke give en tidsramme for, hvornår Jan Jæger og andre i branchen vil kunne dele deres billeder og videomateriale på en lukket Crimestat-portal, siger fagchef Henrik Lundgaard Sedenmark fra Crimestat og Dansk Erhverv.

Mere ventetid

Han giver også Øster Brønderslev-købmanden helt ret i, at det i de fleste politikredse er alt for besværligt at overdrage f.eks. overvågnings-materiale til politiet. Også her er der en løsning undervejs – og også her er der forsinkelse.

- Politiet har faktisk udviklet systemet POLmedia. Det er blevet forsinket igen og skulle have været i funktion for længe siden. Ideen er netop, at man kan uploade alt muligt. Fra tekstfiler til videooptagelser. Vi har virkelig brug for, at der kommer fart på færdiggørelsen af POLmedia. Det handler ikke kun om butikstyveri. Systemet skulle gerne forbedre opklaringer af alle mulige sager fra røveri til terror, siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

Men indtil POLmedia er kørende, må købmand Jan Jæger altså forsætte med at putte bevismateriale i en gammeldags konvolut og sende det til politiets i forvejen store samling af usb-stik.

Opdateret 27. jul 2023