Sommertema: Chok og mistet arbejdslyst: Tyverier rammer personalet
-
19-årig lukkeansvarlig er påvirket af en bølge af grove butikstyverier. Og en Spar-købmand i Holstebro har hyret vagter, primært af hensyn til personalet. Flere ungarbejdere er stoppet i butikken på grund af tyverier og verbale overfald
En stor bølge af tyverier i SuperBrugsen Slangerup i Nordsjælland koster butikken mange penge. Men det påvirker også de yngste medarbejdere negativt rent psykisk, fortæller 19-årige Alfrida Wittrup.
Hun er lukkeansvarlig i butikken og giver et eksempel på et groft tyveri.
- En tricktyv var meget ubehagelig overfor en ung pige i kiosken. Han medbragte to store kødvarer og skældte ud og kom med alle mulige beskyldninger. Han påstod, at han ville bytte varerne – selv om han reelt lige havde taget dem fra køl. Pigen i kiosken blev fuldstændig forvirret og ude af den. Det var også planen, og til sidst sagde han, at hvis han ikke kunne få pengene, tog han bare kødet med igen. Så gik han, fortæller Alfrida Wittrup.
Hun beskriver tyverier som en ”søndagstradition”.
- Tyvene har et stort repertoire af tricks. Nogle drøner bare ud af butikken. Andre forsøger at hyle os medarbejdere ud af den. Den slags kan man godt blive chokeret over, lige når det sker. Så opleves det meget voldsomt. Bagefter har flere af mine kolleger det også dårligt over, at de er blevet snydt. De føler måske ikke, at de har passet deres arbejde ordentligt, fortæller Alfrida fra SuperBrugsen-butikken.
Flere på gulvet
Konsekvensen af de mange tyverier har været, at der må flere erfarne medarbejdere på gulvet om søndagen. De skal forsøge at dæmme op for tyverierne.
Alfrida synes, at uddeleren på stedet gør, hvad han kan, for at skærme medarbejderne.
- Vores uddeler, Søren Kreilgaard, taler altid med dem, det går ud over. Vi har brug for at snakke om det bagefter, for det kan være meget ubehageligt. Vi har fået indskærpet, at vi ikke må bringe os selv i fare, så jeg synes, at vi bliver godt behandlet – og godt klædt på.
- Men det er megaærgerligt med de mange tyverier, for det ødelægger arbejdslysten for nogle. Jeg er også irriteret over, at jeg spilder så meget tid og kommer bagud med mine opgaver, siger Alfrida Wittrup.
Unge stopper
Købmand Lars Svalgaard fra Spar Holstebro på Døesvej er også voldsomt præget af butikstyverier. Han fortæller, at butikken sidste år led et tab på en halv mio. kr. grundet butikstyveri.
- Nogle af mine ungarbejdere på 16-17 år er stoppet på grund af tyverier og verbale overfald. De får deres første job, og så bliver de måske tilsvinet, fordi de spørger en kunde efter id i kassen. Flere med anden etnisk baggrund reagerer meget fjendtligt, når vi spørger efter id. Jeg har aldrig oplevet, at nogen ansatte har bedt om psykologhjælp. Men jeg tilbød det selv en gang til en ung pige, som var chokeret, efter at hun var blevet svinet til. Hun valgte i stedet at sige op og ville bare passe sin skole, fortæller købmand Lars Svalgaard fra Spar-butikken.
Vagt-assistance
Han prøver at forberede nyansatte på ubehagelige situationer.
- Vi taler om det på et møde. Jeg siger til dem, at hvis de sidder i kassen og oplever tyveri eller noget ubehageligt, skal de ikke foretage sig noget. De skal gøre, hvad en tyv eller røver siger. Så skal de trykke på alarmknappen og ringe til mig eller politiet. Jeg kontakter altid politiet med det samme, siger Lars Svalgaard og fortæller videre:
- Det værste er, når mine ungarbejdere bliver angrebet verbalt, hvis de prøver at stoppe en butikstyv. Det kan være hårdt. Derfor har jeg også haft Securitas-vagter i butikken i knap to år. Det er for at personalet skal føle sig tryg på arbejdspladsen. I begyndelsen kom vagterne alle eftermiddags- og aftentimer. Nu nøjes jeg med, at de runderer forretningen og er her ved nedlukning.
- Når jeg er i butikken, gør det ikke den store forskel. Men når jeg ikke er på arbejde, er det betryggende for personalet, at der er vagter, siger Holstebro-købmanden.
Tyvejagt
Selv holder han sig ikke tilbage, når tyve stikker af med varer.
- Jeg vil ikke finde mig i det, så jeg løber efter dem. Jeg er både frustreret og vred over de mange tyverier, og jeg er ikke bange for, hvad der sker. Jeg tænker faktisk ikke over det. Jeg sætter bare efter dem.
- Jeg har prøvet at blive omringet af unge nogle gange, når jeg har fanget en tyv. Men der skete ikke noget. De står bare og råber. Når så politiet kommer, så smutter halvdelen af dem. Jeg har ikke oplevet, at nogen blev voldelige. De fleste har nok efterhånden fundet ud af, at jeg er ret ligeglad med, hvad de siger, så der kommer ikke så mange kommentarer til mig længere. Jeg tror, at det har hjulpet med den hårde justits fra min side, siger Lars Svalgaard.
10 om dagen
Han mener, at butikken rammes af op mod 10 tyverier om dagen. Det har han udregnet ved at se på overvågning og svind.
- Vi kan jo ikke fange alle. Det er særligt unge, der stjæler hos mig. Butikken er i et område med mange uddannelsesinstitutioner og et boligområde med mange indvandrere. Det er ikke bander, der står for tyverier. Det er venneflokke.
- Nogle elever lokkes til at stjæle. Vi pågreb en, som fortalte, at han stjal, fordi han havde tabt et væddemål. Nærpolitiet har også besøgt handelsskolen, for at tale om problemet. Jeg har indtryk af, at flere tyve kommer fra familier, der klarer sig godt. Det er måske spændingen, der får dem til det. De fleste er dog fuldstændig ligeglade, når jeg pågriber dem. ”Ringer du til politiet?” spørger de måske lidt henkastet. Når jeg svarer ”ja”, kan svaret lyde: ”Nå, men så må du jo gøre det, fortæller Lars Svalgaard fra Spar Holstebro på Døesvej.