Sommertema: Butikstyverier ligger konstant på et skyhøjt niveau

Butikstyveri 13. jul 2023 -
This describes the image
Butikkerne tager godt imod en ny adgang til at anmelde butikstyverier. Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Nye tal viser, at antallet af butikstyverier er stærkt bekymrende, lyder meldingen fra Dansk Erhverv

Skrevet af: Henrik Denman

Butikstyve hærger detailhandlen som aldrig set før, og nye tal fra Crimestat viser, at antallet af butikstyverier i 2023 ligger 35 pct. højere end i 2022.

Det bekymrer Henrik Lundgaard Sedenmark, der er fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed i Dansk Erhverv:

– Det vidner om, at det ekstremt høje niveau for butikstyverier, vi har oplevet over de seneste par år, er ved at blive normalen, siger han.

Nye tal fra Crimestat dokumenterer udviklingen. Crimestat er et gratis værktøj, der gennem dataindsamling hjælper butikker med at forebygge kriminalitet. Værktøjet er udviklet af detailbranchen i samarbejde med Dansk Erhverv.

Der blev i andet kvartal i år i Crimestat registreret 3854 butikstyverier. Det svarer stort set til det antal butikstyverier, der blev registreret i første kvartal.

Sammenligner man med samme periode sidste år er stigningen markant. Der blev således registreret 2933 butikstyverier i Crimestat i andet kvartal 2022, og det betyder, at antallet i år er steget med næsten 35 pct.

– Selvom det på den ene side er positivt, at den eksplosive stigning er ved at have stagneret, er det stadig stærkt bekymrende, at antallet af butikstyverier ser ud til at have normaliseret sig på et skyhøjt niveau, siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

Færre røverier

De nye tal viser, at tyvene hærger i butikkerne måned for måned, da antallet af butikstyverier er blevet højere hver eneste måned.

Crimestats tal afslører dog også en nyhed, nemlig at antallet af røverier i detailhandlen falder. Der er registreret syv røverier i andet kvartal, og det er et fald fra 10 røverier i første kvartal og 17 i forhold til andet kvartal sidste år.

– Det viser altså, at det ser ud til, at der modsat butikstyverier er en negativ trend i antallet af røverier, siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

Der er også sket en ændring i de varer, butikstyvene stjæler. Personlig pleje har hidtil toppet listerne, men nu er kolonialvarer blevet lige så attraktiv for butikstyvene.
 

Opdateret 27. okt 2023