Sommertema: Butikkerne får lokal hjælp i kampen mod butikstyve

Butikstyveri 18. jul 2023 -
This describes the image
Gentofte Kommune hjælpe aktivt butikkerne i bl.a. Jægersborg Allé med at bekæmpe butikstyveri. Henrik Denman
  • Gentofte Kommune står bag initiativet "Gentofte - fri for tyveri", og for butikkerne er der råd og hjælp lige rundt om hjørnet

Skrevet af: Henrik Denman

Gentofte Kommune nord for København har et ambitiøst mål for at bekæmpe problemet med butikstyverier. Målet er, at butikslivet i kommunen helt skal være fri for butikstyve.

I spidsen for at gøre ambitionen til virkelighed står Gitte Larsen Dalskov. Hun leder kommunens initiativ "Gentofte - fri for tyveri", hvor kommunen aktivt vil hjælpe butikkerne med at bekæmpe butikstyveriet i Jægersborg Allé og de andre handelsstrøg i kommunen. 

– Vi har en ambition om, at Gentofte skal være fri for butikstyveri. Det mener vi. Jeg vil ikke sætte tal på, for jeg synes ikke, at man skal acceptere, at der overhovedet er butikstyverier. Vi stopper ikke, før problemet er løst. Vi skal blive ved med at arbejde for sagen, for det er ikke acceptabelt for de butikker, det stadig går ud over. Ja, vi skal være fri for tyveri, siger Gitte Larsen Dalskov.

Gentofte Kommune lancerede i 2020 projektet ”Gentofte – fri for tyveri”, hvor kommunen, erhvervslivet og borgerne i samarbejde med politiet kan bekæmpe og forebygge tyvenes muligheder. Det vil bl.a. butikkerne have glæde af.

I samarbejdet vil man bl.a. forsøge at finde metoder, der stresser tyven, når uheldet er ude og tyvene forsøger at begå indbrud, tricktyverier eller butikstyverier.

Et af initiativerne er erhvervsnabohjælp, som en antal virksomheder, der ligger tæt på hinanden, kan bruge. Her kan opgaven bestå i, at f.eks. butikkerne orienterer hinanden om usædvanlige hændelser eller iagttagelser i området.

Problemet vokser
Problemet med butikstyve er udbredt i Gentofte ligesom mange andre steder i landet – og problemet bliver for tiden tilsyneladende kun værre.

– Butikstyveri er et problem her ligesom alle andre steder. Det er også et voksende problem.

I Meny på Jægersborg Allé 44 kan købmand Henrik Aagaard nikke genkendende til den kedelige udvikling med flere butikstyve.

– Butikstyveri er et stort problem, og jeg synes, at det har eskaleret på den seneste. Der er flere butikker, der døjer med det, siger han.

Han sidder i bestyrelsen for handelsstandsforeningen Gentofte Handel og fungerer som bindeled mellem kommunens initiativ "Gentofte - fri for tyveri" og butikkerne i Jægersborg Allé.

– Jeg synes, at initiativet er en meget god idé. Det er alletiders, for det er et stort problem, som for tiden bare bliver større. Det er fint, at kommunen vil gå ind og være med til at sætte ind over for problemet. Det er meget positivt, at kommunen tager det alvorligt.

Tæt på butikkerne
Gitte Larsen Dalskov fortæller, at hun i dag har en styrket platform til at hjælpe butikkerne i kampen mod butikstyveri. Hun har fået kontor på Charlottenlund Station og er dermed i gåafstand til butikkerne i den populære handelsgade Jægersborg Allé. Hun har også fået en bil, der er tydeligt markeret med "Gentofte - fri for tyveri", som hun bruger som rullende kontor, når hun skal besøge butikkerne i andre dele af kommunen.

– Vi ville række ud til butikkerne og høre, hvad de har brug for. Det er lidt svært, hvis man sidder på et rådhus, så man skal ud. Det var en af tankerne bag det lokale, vi nu har på Charlottenlund Station. Det er at komme ud lokalt. Nu er vi helt ude i lokalområdet og sidder ved Jægersborg Allé. Vi skal derefter se, hvordan vi kan få fat i de erhvervsdrivende, og her har vi fået et godt samarbejde med den lokale handelsstandsforening. Vi har en meget fin dialog, og de sender materiale til butikkerne videre fra mig. Det sker i første om gang - at orientere om indsatsen og det, vi tilbyder. Det fungerer rigtig godt. 

– Mange butikker har siden kontaktet mig og sagt, at de gerne vil have en orientering i butikkerne, når det passer i deres tidsplan. Det tager vi op efter sommerferien. Jeg kommer gerne til en enkelt butik og også til flere butikker sammen. Det vigtige er, at jeg kommer ud, og derefter vil det sprede sig, så jo flere der får glæde af denne indsats, jo bedre er det.  

– Nu er butikkerne informeret om initiativet og de muligheder for hjælp og rådgivning, der er. Så kommer næste skridt. 

Hjælp ved retssager
Butikkerne kan hos Gitte Larsen Dalskov få råd om, hvad de skal gøre i det præventive arbejde. Det kan være indretning af butikken, og det kan være ved anmeldelser til politiet.
 
– Jeg kan hjælpe med at følge op på en sag. Når man står som butiksindehaver og har anmeldt et tyveri, hvad sker det så? Man kan nemt få indtryk af, at det ikke sker noget med anmeldelsen, fordi man ikke får nogen tilbagemelding. Det kan godt være motiverende at få at vide, at en sag rent faktisk fører til noget.

– Det kan også være, at en butiksindehaver er lidt skræmt af at skulle møde i retten. Det kan være lidt ubehageligt. Der kan jeg være med og følge med butikken i retten for at gøre dem mere trygge i den rolle, hvis de f.eks. skal vidne. Jeg kan være med til at give dem tryghed ved at skulle i retten og fortælle, hvad en retssag er, og hvad skal der ske.

– Vi vil gerne følge dem hele vejen, så de anmelder butikstyverier i stedet for at de tænker, at der alligevel ikke sker noget. Det er forståeligt nok, når man står alene og tænker, at de aldrig får slutningen på historien. 

Købmand Henrik Aagaard har haft en tæt dialog med Gitte Larsen Dalskov siden projektets start.

– Jeg har været med til at sende informationsmateriale fra Gitte til vores medlemmer, da jeg i forvejen har kontakten. På den måde kan jeg videresende oplysninger, som hun ønsker at få ud til butikkerne. Det har jeg været med til i opstarten og også at gøre opmærksom på, at hun sidder lige rundt om hjørnet, og at butikkerne kan bruge hende til sparring. Derfor er det positivt og en stor hjælp, at der bliver sat fokus på det. 

Både Gitte Larsen Dalskov og Henrik Aagaard bakker op om den 10-punktsplan mod færre butikstyverier, som De Samvirkende Købmænd og Dansk Erhverv har præsenteret for Folketingets politikere for at styrken indsatsen mod butikstyve bl.a. ved at skærpe strafferammerne.
 

Opdateret 17. jul 2023