Antallet af butikstyverier på ny rekordkurs

Butikstyveri 4. aug 2023 -
This describes the image
Fagchef Henrik Lundgaard Sedenmark fra Crimestat og Dansk Erhverv: - De straffe, der gives for butikstyveri, står ikke mål med forbrydelsen. De har ikke den afskrækkende effekt, man kunne ønske sig. Foto: Dansk Erhverv
  • Butikstyveri skaber usikkerhed og koster milliarder af kroner

Den stigende tendens i antallet af anmeldte butikstyverier fortsætter i andet kvartal 2023, hvor der blev anmeldt 6.134 butikstyverier, når der er korrigeret for sæsonudsving. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det svarer til en stigning på 2 pct. i forhold til årets første kvartal. Antallet af anmeldte butikstyverier har været stigende siden fjerde kvartal 2021, hvor der blev anmeldt 3.747 butikstyverier, når der er korrigeret for sæsonudsving. 

Dette svarer til en stigning på 64 pct. fra fjerde kvartal 2021 til andet kvartal 2023. Den stigende tendens siden fjerde kvartal 2021 skyldes særligt flere anmeldelser i kategorien butikstyveri købmand/supermarked/mejeri, som i årets andet kvartal udgjorde 71 pct. af alle butikstyverier.

- Det er dybt bekymrende, at vi nu gennem så lang tid har set en stigende tendens i butikstyverier, uden politikerne og myndighederne er kommet på banen med nye tiltag for at stoppe og vende den kedelige udvikling, siger fagchef Henrik Lundgaard Sedenmark, Dansk Erhverv.

Han siger, at butikstyverier skaber utryghed i butikkerne og koster detailhandlen – og i sidste ende forbrugerne – milliarder af kroner.

- Butikstyverier kan desværre også blive indledningen til en kriminel glidebane for særligt unge mennesker. Der er derfor – også af den grund – vigtigt, at politiet, kommunerne og andre myndigheder samarbejder om, at få stoppet og vendt tendensen, siger han.

Her kan du læse Dansk Erhvervs forslag til at vende udviklingen.

Vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd,skriver på Twitter, at "det her kan vi som samfund ikke være bekendt.  Det kalder på handling fra #dkpol og især JM  @PHummelgaard."

- Indsatsen mod butikstyverier er blevet forsømt i alt for lang tid på trods af rigtig gode hensigter fra et bredt politisk flertal. Når nogle stjæler, skal de lovlydige kunder i sidste ende betale mere for varerne ligesom de mange tyverier desværre smitter negativt af på medarbejderne, siger Claus Bøgelund Nielsen. 

Dagligvarehandlen.dk har i juli bragt mere end 30 artikler, der belyser tyveri som et stort og alvorligt problem for branchen. Læs dem her.

 

Opdateret 7. aug 2023