Nye vine og duften af friskbagt brød skal trække flere kunder i Aldi
Skal underskudsramte Aldi for alvor vende udviklingen på det danske marked, kræver det først og fremmest, at flere kunder begynder at lægge en større del af deres madbudget i discountkædens 187 butikker.
Indtil videre er 55 Aldi-butikker blevet opgraderet til det koncept, Aldi selv kalder ”Aniko”, mens de øvrige butikker har fået en light-modernisering.
Aniko-konceptet kendetegner kædens ”A-butikker”, som har fået endnu større fokus på friske varer og et synligt vinsortiment i øjenhøjde med kunderne.
En af de butikker er Aldi Faxe på Rådhusvej, der slog dørene op til en udvidet butik på 870 salgskvadratmeter i november sidste år.
Den moderniserede butik med de ekstrabrede gangarealer slog omsætningsrekord for en ny Aldi-butik på åbningsdagen.
Til forskel fra det nye butikskoncept, som Aldi præsenterede i starten af 2018, er Aldis butik i Faxe blevet indrettet med et bake-off-område med ovne bagved salgsområdet, så personalet selv kan bage brød efter behov flere gange om dagen.
- Friske områder skaber frekvens, og det er også det, som forbrugerne i stigende grad efterspørger, så det er et vigtigt område for os, fortæller Kristian Jessen, kommunikationschef i Aldi Danmark.
Aldis omfattende moderniseringsprogram betyder investeringer i Aldis butiksnet for tæt ved 1 mia. kr.
I Faxe har Aldi f.eks. revet den gamle butik ned og opført en ny på samme grund, som man nu har købt af naboen, Haribo Lakrids.
Fremtrædende plads til vinen
Nok satser Aldi endnu mere på friske vareområder som frugt og grønt, kød, mejeri, bake-off og convenience, men det nye koncept kræver tålmodighed.
- Konkurrencen er benhård, så vi skal være ydmyge omkring, at det her kommer til at tage lang tid. Vi skal gøre os fortjent til kundernes gunst. De stiller høje krav, og det skal vi leve op til. Det er forudsætningen for at være relevant, siger Kristian Jessen om de nødvendige investeringer i nye og opgraderede butikker.
Et andet område, Aldi ser potentiale i, er vinområdet, som traditionelt er en af de dagligvarer, som danskerne bruger allerflest penge på om året.
I marts i år offentliggjorde discountkæden et samarbejde med Jonas Tofterup, som er Danmarks første og hidtil eneste Master of Wine, der regnes for at være den ypperste vinuddannelse i verden.
Og i Aldis” Aniko-butikker” har vinen fået en endnu mere central plads som her i Faxe-butikken, hvor vinen er placeret lige op ad kød- og frugt og grønt-afdelingen.
- Vi har haft et ønske om at finde én, der kunne være med til at sammensætte vores sortiment, så vi har de rigtige vine og selvfølgelig også være med til at give forbrugerne en guide i, hvad der er en god vin. Det kan være svært for forbrugeren at finde godt vin, og der har vi et ønske om at gøre det nemmere og mere enkelt for kunden at vælge. Vi kan klart mærke nogle positive tendenser, men vores samarbejde med Jonas er stadig meget nyt og mangler at blive aktiveret fuldt ud, fortæller Kristian Jessen.
Private label-dna
Selv om Aldi har fået flere mærkevarer, danske varer og økologi ind i sortimentet, er private labels Aldis grunddna, som konceptet er bygget op omkring.
Netop fordelen ved at være en del af den store internationale koncern Aldi Nord betyder, at koncernen kan finde de rigtige produkter og stille krav til produkternes kvalitet og ansvarlighed, understreger Kristian Jessen.
Et andet særligt kendetegn ved Aldis koncept er nonfood-spotvarer til stærke priser.
Den kan spænde bredt fra salg af elcykler et par gange om året til børnesandaler til 49 kr., men også her har discountkæden en udfordring, erkender kommunikationschefen.
- Vi har mange kunder, som sætter stor pris på vores nonfood-spotvarer. De kan godt se, at priserne er lave, men nogle kunder har måske ikke tillid til, at kvaliteten er høj, og det skal vi gøre noget ved. Men det er klart, at vores hovedfokus er på de friske varer. Det er det, der skaber frekvens, siger Kristian Jessen.