Fødevarepriserne står stille

Aldi 13. aug 2015 -
This describes the image

Et tilløb til stigende priser på danskernes madvarer i år ser ud til at gå i sig selv igen.

Fra juni til juli lå prisudviklingen ifølge nye tal fra Danmarks Statistik fuldstændig fladt, og dermed er stigningen på årsbasis nu nede på 1,0 pct. - tæt på en uændret overordnet inflation på 0,7 pct.

I juni lå fødevarepriserne 1,4 pct. over niveauet i juni 2014.

Set over de seneste tre år har priserne på fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer, som kategorien hedder hos Danmarks Statistik, imidlertid kun udviklet sig marginalt - et par år med små prisfald er i 2015 afløst af en mere normal situation med stigninger.

Med et indeks på 136,4 tangerer madpriserne i juli det hidtil højeste niveau fra juni.

Afgifter og mælkepris

I den usædvanlige lavinflations-periode, Danmark er inde i på linje med mange andre europæiske lande, har det i høj grad været politisk bestemte reguleringer af afgifter i både op- og nedadgående retning, der har styret prisudviklingen, mere end markedet selv.

Et af de mest tydelige eksempler er effekten af en afskaffet sodavandsafgift over to omgange i 2013 og 2014, som har trukket mad-inflationen ned det efterfølgende år.

I år er det til gengæld en stribe mindre afgiftsforhøjelser på bl.a. nødder, chokolade og mandler, der har medvirket til at fordyre danskernes daglige indkøb.

Til gengæld er et prisfald på mælk, som den tyskejede discountkæde Aldi indledte i november sidste år, en af de vigtigste faktorer, der trækker ned på den generelle inflation - sammen med billigere fjernvarme og fyringsolie.

Af Jesper Veber Knudsen
jeve@dhblad.dk

Billigere mælk er en af de varer, der trækker inflationen ned. I november sidste år faldt prisen på både konventionel og økologisk mælk.

Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

Opdateret 10. nov 2020