Aldi runder 40 år i Danmark
For snart 40 år siden, 3. november 1977, åbnede den første Aldi-butik i Danmark i Greve Strand syd for København.
I betragtning af, hvor stort et fænomen der var under opsejling, kan man næsten undre sig over, hvor stille og beskedent det egentlig gik for sig.
40 år efter tilhører over halvdelen af de danske dagligvarebutikker discountsegmentet, som sidder på et pænt stykke over 40 pct. af omsætningen.
Før jul 1977 slog Aldi ifølge 40 år gamle udgaver af Dansk Handelsblad også dørene op i Glostrup og på Nørrebro i København, mens bl.a. Korsør, Slagelse, og Høje Taastrup fik hver deres Aldi året efter.
Der blev rynket noget på næsen i branchen den gang over det skrabede butikskoncept, som de tyske Albrechtbrødre havde opfundet i tiden lige efter 2. verdenskrigs afslutning.
I Dansk Handelsblads reportage fra Danmarks allerførste discountbutik på ca. 400 kvm. på Hundige Strandvej 192 i Greve var der kun knap 400 varenumre - og ingen frostvarer eller mælk i butikken, heller ikke langtidsholdbar. Til gengæld var den stærk på både konserves og kolonialvarer.
Rationel og omkostningsbevidst
Helt frem til en måneds tid før åbningen hemmeligholdt folkene bag Aldi deres planer. Først da gav kædens direktør i Danmark, Gerd Kluxen, lidt oplysninger fra sig i Berlingske Tidende.
- Vi prøver i hele vores virksomhed at være meget omkostningsbevidst. Det betyder ikke, at vi betaler dårligere lønninger, men at vi arbejder mere rationelt, sagde Kluxen blandt andet.
Den model fik siden mange tilhængere. Blandt dem en meget ung norsk købmand, Odd Reitan, der oplevede Aldi i Tyskland samme år, som kæden åbnede her i landet. I 1979 lagde han selv grunden til en discountkæde, Rema 1000.
I dag er Odd Reitan en af Norges rigeste mænd, lige som de de to Albrechtbrødre endte helt i top blandt Tysklands rigeste på deres opfindelse af alle discountbutikkers ophav, Aldi. Trods dansk skepsis.
Tilbage i 1960 havde de delt kæden mellem sig, og det blev Aldi Nord med Theo Albrecht i spidsen, der udså Danmark til at være et af de første nye Aldi-lande, da den senere så internationale discountgigant begyndte at ekspandere i 1970’erne. Theo Albrecht døde i 2010, men han beholdt selv styringen af den danske filial som enevældig bestyrelsesformand helt frem til udgangen af 1997, hvor han var blevet 75 år.
Købmænd for og imod discount
Herhjemme var der naturligvis også folk i branchen, der syslede med ideer inspireret af de tyske Albrecht-brødres nøjsomme butikskoncept.
Dagens markedsleder Netto åbnede sine første butikker i 1981, og i Vejle startede købmændene Keld og Thorkild Droob sammen med kollegaen John Hanssen samme år Dansk Discount A/S - som hurtigt skiftede navn til Fakta.
Dermed gik de op imod de advarsler, som kort før Aldis første danske butiksåbning kom fra mere traditionelle kræfter blandt de danske købmænd - som Ove Gedde, afgående formand for købmændene på Fyn:
- Jeg må advare købmændene imod de tegn for aktivitet inden for nogle købmandsgrupper i retning af tanker om etablering af butikker, der baseres på discount- ideen. Videreførelse af denne ide vil på lang sigt virke undergravende på hele butikshandelen og forringe forbrugernes indkøbsmuligheder, sagde han på de fynske købmænds årsmøde i 1977.
Spådommen kom ikke til at ramme helt ved siden af.
Tilbage til Aldi i Danmark i jubilæumsåret 2017:
Havde det været en af Aldis danske konkurrenter, der ramte en rund fødselsdag, havde kæden nok allerede været i gang med en fejring, hvor leverandørerne bidrog kraftigt til en jubilæums-markedsføring året igennem. 00Aldi har endnu ikke påbegyndt festlighederne, men de skal nok blive markeret, når vi kommer tættere på selve dagen.