Aldi-arvingers magtkamp rykker tæt på Danmark

Aldi 5. dec 2017 -
This describes the image
Arkivfoto: Ulrik Samsøe Figen

Den nordtyske delstat Schleswig-Holstein er ikke kun mange danskeres foretrukne grænsehandels-destination. I slutningen af november dannede den også rammen om det seneste afsnit af et kulørt magtkamps-drama blandt arvingerne til discountgiganten Aldi Nords stifter, Theo Albrecht, der døde i 2010.

Ifølge det amerikanske magasin Forbes er sønnen Theo Albrecht Junior og hans afdøde bror Bertholds arvinger gode for 19,5 mia. dollar - 124 mia. kr. - og det indbringer en plads som nummer 44 blandt verdens allerrigeste familier.

Arven efter Theo Albrecht ligger fordelt i tre fonde med bibelske navne, hvoraf den ene, Jakobus-Stiftung med en ejerandel på 19,5 pct. af Aldi Nord, er genstand for en langvarig strid mellem Theo Albrecht Junior og Berthold Albrechts efterladte kone og børn.

Fonden hører hjemme i den lille by Nortorf, små 100 km syd for grænsen til Danmark, og torsdag 23. november mødtes deres respektive advokater for første gang i en højere retsinstans - Oberverwaltungsgericht - lidt nordpå i Schleswig by, fordi det skulle afgøres, om nogle ændringer i fondens vedtægter, som Berthold ifølge Associated Press skulle stå bag, er gyldige.

40 mia. i fare

De omstridte ændringer, som tidligere er blevet underkendt i en underret, har til formål at stække svigerinden, afdøde Bertolds enke Babette og hendes børns råderet over fondens midler. Babette fører efter Theo Jr.s opfattelse en alt for ødsel livsstil.

Lyder det lidt ligegyldigt, har stridighederne i familien tidligere truet med at vælte det enorme moderniseringsprogram, som Aldi Nord har sat i værk for samtlige butikker i alle ni lande med omkring 4700 butikker, herunder de knap 190 danske.

Programmet med samlede investeringer på næsten 40 mia. kr. ser dog nu ud til at overleve, efter at familiestriden ikke har hindret, at Aldi Nords adm. direktør de seneste fem år, Marc Heussinger, har fået forlænget sin kontrakt frem til 2022.

Den aktuelle retssag i Schleswig fortsætter med det næste retsmøde 7. december.

Discount-milliardærer

Er der noget, der historisk set har skabt kolossale familieformuer, er det discountkæder. De to brødre Albrecht stod bag den første egentlige discountkæde, Aldi, en anden tysk gründer-familie, Schwarz, bag den senere tilkomne rival Lidl - og i Norge har både Stein Hagen, der startede den nu forsvundne Rimi-kæde, og Odd Reitan, stifter af Rema 1000, opbygget store formuer på deres kæder.

De to nordmænd lever i modsætning til Aldis grundlæggere i bedste velgående - med Odd Reitan stadig i spidsen for Reitangruppen, det detailimperium der blev resultatet af Rema 1000s succes.

Herhjemme kan vi også være med, men i en lidt mindre skala. Discountkæden Fakta blev for mange år siden grundlagt af John Hanssen og brødrene Keld og Flemming Droob, der siden solgte kæden til FDB, nu Coop, for en pæn sum.

Opdateret 10. nov 2020