Tyskerne sure: Prisstigninger på benzin æder afgiftsnedsættelse

Afgifter 15. jun 2022 -
This describes the image
Grænsehandlen med cigaretter vil stige drastisk, hvis tobaksafgiften herhjemme hæves, så en pakke cigaretter koster 100 kr.  Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Tyskerne oplever en besparelse på kun en tredjedel af det ventede på brændstof. Prisen er dog et par kroner under den danske 

Tre milliarder euro eller godt 22 mia. kr. kunne de tyske bilister se frem til at spare i de tre sommermåneder, når bilen skal tankes med diesel eller benzin. Men der er kommet grus i rabatmaskineriet.

To uger efter afgiftsrabatten blev indført, har det endnu ikke været mærkbart for de tyske bilister. Olieselskaber scorer ifølge flere analyser milliarder af kroner på sommerens brændstofrabat i Tyskland.

DR.dk citerer Tysklands økonomi- og klimaminister Robert Habeck for at rabatordningen ikke har ramt plet:  - Det, der var tænkt som en aflastning af forbrugerne, lander i lommerne på de store olieselskaber. Det kan jeg godt forstå, at folk er sure over.

Efter planen skulle prisen for en liter benzin ifølge den tyske bilorganisation ADAC have en rabat på det, der svarer til 2,6 danske kr.  Men indtil videre er kun ca. 75 øre nået frem til bilisterne.

Ifølge DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter, peger alle pile på, at afgiftsrabatten på brændstof er et flop.

- Flere analyser når frem til, at olieselskaberne beholder godt to tredjedele af rabatten, mens en tredjedel tilfalder bilisterne, siger han til DR.dk.

Forklaringen er, at priserne pludselig steg, lige inden afgiftssænkningen blev indført.

- Tyske økonomer havde over en bred kam advaret mod tiltaget, inden rabatten blev indført. Så nu hagler kritikken ned, for regeringen burde have vidst bedre, siger Michael Reiter.

Aktuelt kan en liter benzin Super E10 i Flensborg tankes for 1,909 euro svarende til 14,20 kr. Så tyskerne skal set med danske øjne ikke være sure. Også diesel ligger et par kr. under dansk listepris.

Opdateret 15. jun 2022