Regeringen tygger på klimaafgift på oksekød

Afgifter 29. aug 2023 -
This describes the image
Illustration: Ulrik Samsøe Figen
  • SVM-regeringen vil undersøge muligheden for at indføre en afgift på de mest klimabelastende varer, fortæller skatteminister Jeppe Bruus.  

Skrevet af: Søren Tougaard

Danskerne udleder årligt i snit 13 tons CO2, hvoraf fødevarer tegner sig for 20 pct. af klimapåvirkningen, viser en ny rapport fra den grønne tænketank Concito.

Indenfor fødevarer er oksekød den helt store klimasynder, da denne kategori alene står for over halvdelen af klimaaftrykket - 55 pct. for at være mere præcist.

Til vinter skal Folketingets partier forhandle om en CO2-afgift på landbruget. Samtidig er et udvalg i færd med at undersøge en mulig afgift for klimabelastende varer, f.eks. på produktionen af oksekød. Det fortæller skatteminister Jeppe Bruus (S) i et interview med DR, hvor han endnu ikke kan svare på, om det så også betyder dyrere oksekød for danskerne. 

- Vi har ikke taget stilling til det endnu. Vi har bedt udvalget om at kigge på forbrugsafgifter. Det har vi gjort for, at vi kigger på alle muligheder, siger skatteministeren. 

Han understreger, at regeringen har fokus på at nå klimamålet om en 70 procents reduktion af landets drivhusgasudledning i 2030 i forhold til 1990.

Socialdemokratiets tidligere allierede, Radikale Venstre, har netop foreslået, at forbrugerne eksempelvis bør betale 10 kr. mere for et kilo hakket oksekød for at fremme det grønne valg i supermarkedet. 

Hos Danmarksdemokraterne er man modstander af en afgift på kilmabelastende varer. 

 

    

Opdateret 29. aug 2023