Norge fjerner afgifter på slik og chokolade

Afgifter 2. dec 2020 - 2 min læsetid
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
Skrevet af: Søren Tougaard

Mens danskerne hvert år køber ind for milliarder af kroner i de tyske grænsehandelsbutikker, gør nordmændene det samme i de svenske butikker, hvor slik, sodavand, øl, vin og andre varer koster langt mindre end i Norge.

Det får nu de norske politikere til at reagere.

Efter pres fra især Fremskridtspartiet har et flertal i Stortinget netop besluttet at reducere afgifterne på grænsehandelsvarer med 3,7 mia. norske kr. som en stor del af næste års finanslov, skriver Aftenposten. Det svarer til 2,6 mia. kr.

Aftalen betyder, at afgiften på slik og chokolade helt bliver fjernet i 2021, mens afgiften på alkoholfri drikkevarer bliver halveret. Samtidig bliver afgiften på snus reduceret med 25 pct., mens afgiften på øl og vin falder med 10 pct.

DSK: Der er ikke copyright på politik

Herhjemme mener De Samvirkende Købmænd (DSK) , at de danske politikere også bør handle i forhold til at reducere den tyske grænsehandel, som både koster arbejdspladser og statskassen tabt provenu.

- De norske politikere vil sikre arbejdspladser i Norge fremfor i svenske butikker og stor respekt for det. Herefter er Danmark eneste europæiske land med en afgift på chokolade- og sukkervarer. Der er heldigvis ikke copyright på politik, så danske politikere kan følge trop og sænke danske afgifter; gerne allerede i forbindelse med finansloven 2021, lyder det fra Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i DSK, på Linkedin.

De norske politikere vil samlet set reducere skatter og afgifter for 7,4 mia. norske kr. - 5,2 mia. kr. - hvoraf grænsehandelsvarer står for halvdelen af beløbet.

 

 

Opdateret 13. jan 2021