Indkøbsposen af plast skal koste mindst fire kroner

Afgifter 3. jan 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Aldi

I dagligvarebutikkerne er kunderne vænnet til, at en indkøbspose koster penge, og det seneste år er det blevet tiltagende almindeligt, at kasseassistenten i en specialbutik ikke bare lægger den nye kjole eller bradepanden i en plastikpose, men i stedet spørger: "Vil du købe en pose?"

Fremover er der ikke noget, der hedder gratis indkøbsposer. Fra 1. januar skal en engangsindkøbspose af plastik nemlig koste mindst 4 kr. Det sker af hensyn til miljøet.

Allerede fra januar 2020 blev afgiften på plastikposer tredoblet - fra 22 kr. per kg til 66 kr. Fra 1. januar i år ligger den på 69,63 kr. - og det er uanset, om plasten er genanvendt eller ej.

Undtaget er dog poser, der er af en kvalitet, der minder om stofposer eller tasker, ligesom de små tynde poser i frugt- og grøntafdelingen er undtaget i loven.

I Aldi har man valgt af afskaffe engangsplastikposen, og derfor får de nye regler ingen betydning i den tyske discountkæde.

- Vi stoppede allerede i starten af 2020 salget af engangsplasticposer. I stedet sælger vi nu to genbrugelige indkøbsnet, skriver Louise Wendelbo, kommunikationschef i Aldi, i en mail.

Aldi sælger: En genbrugsbærepose/net, som er produceret af genanvendt og genanvendelig plast og tyk/robust nok til, at den kan bruges igen og igen. Den koster 4,95.

Derudover sælger kæden, som flere andre supermarkeder, fra 1. januar også et sammenfoldeligt net i slidstærkt nylon.

Lidl har heller ikke engangsindkøbsposer af plastik, lyder det i en mail fra kommunikationsdirektør Morten Vestberg.

- Vi har en enkelt lille papirspose som pga. de nye minimumspriser stiger fra 3,25 til 4,00 kr. Ellers forventer vi pt ikke, at der kommer ændreringer i vores bærepose sortiment, skriver Morten Vestberg.

Kæden har et stort udvalg af andre indkøbsposer, som kunder kan vælge - blandt andet en indkøbstaske til 9,95 kr., en bærepose af 80 pct. genanvendt plastik 4,95 kr. eller en bomuldspose Fairtrade til 14,95 kr.

Ikke fastsat pris

Coops butikker i Fakta og Coop 365, SuperBrugsen, Kvickly, Dagli'Brugsen og Irma sælger i øjeblikket tre slags poser: En engangspose fremstillet af eget affald, genbrugspose fremstillet af eget affald og et nylonnet.

Informationsdirektør Jens Juul Nielsen skriver i en mail, at koncernen endnu ikke har besluttet sig for de endelige priser på poserne, men at de ligger over 4 kr.

- Vi er pt. i gang med at regne på, hvad den nye afgift kommer til at betyde for udsalgsprisen på poserne. Vi forventer, at vi er endeligt afklarede umiddelbart efter nytår, skriver han.

Anderledes ser det ud i Rema 1000, der sælger to typer poser - en lille og en stor, der begge er producereret af 90 pct. genanvendt plast.

Priserne på de to typer stiger ifølge kommunikationschef Jonas Schrøder således:

En lille pose er steget fra 2,84 kr. til 4 kr., og en stor pose er steget fra 4,43 kr. til nu 4,75 kr.

I Dagrofas kæder vil den vejledende pris på en indkøbspose af plastik være 5.75 kr.

- Men prisen kan variere lokalt. Vores plastikposer består af minimum 70 pct. genanvendt plastik af typen polyethylen. Vi har ingen plastikposer af den tynde type på lager, og alle købmænd er informeret om, at de fra 1. januar ikke må bruges, hvis de skulle have nogle i butikken lokalt, siger kommunikationskonsulent i Dagrofa Jannie Ravn Madsen.

Opdateret 13. jan 2021