Bred skattereform skal kickstarte den grønne omstilling

Afgifter 8. dec 2020 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Colourbox
Skrevet af: Søren Tougaard

Danmark skal sætte en meget lang spurt ind, hvis målet om at reducere CO2-udslippet med 70 pct. om 10 år skal indfries.

Et punkt, som Klimarådet har anvist som en skridt på vejen, er indførslen af en CO2-afgift, som også flere af Folketingets partier har været fortalere for, men regeringen har været anderledes lunken.

Således har regeringens støtteparti Enhedslisten sågar ikke med i den nye grønne skattereform, som finansminister Nicolai Wammen i dag har præsenteret, netop fordi CO2-afgiften ikke er på tegnebrættet på den korte bane. Den bliver nemlig først indført gradvist fra 2023.

Aftalepartierne er enige om, at en ensartet afgift på CO2 er et afgørende instrument til at indfri 70 pct.-målsætningen.

Derfor igangsættes allerede til januar et udviklingsarbejde, som skal finde egnede afgiftsmodeller. Aftalen er en del af den grønne genstart af Danmark, som regeringen har forhandlet med Folketingets partier.

Det er aftalepartiernes ambition, at Danmark skal have en ensartet CO2-afgift i 2030. Vejen dertil går over to faser.

Det giver erhvervslivet tid til at investere og udvikle grønne løsninger, så omstillingen ikke kommer til at koste danske arbejdspladser og konkurrenceevne.

Finansminister Nicolai Wammen siger:

- Den brede politiske aftale om en grøn skattereform baner vejen for en langsigtet grøn omstilling af erhvervslivet. Samtidig stimulerer vi økonomien og skaber tusindvis af nye arbejdspladser de kommende år. Vi er enige om, at en ensartet CO2-afgift er en del af løsningen, men virksomhederne skal have mulighed for at investere i grønne løsninger og energieffektiviseringer først. Det sikrer vi nu. Reformen vil bidrage til at få Danmark stærkere og grønnere ud af coronakrisen. Det er, kort sagt, en grøn genstart.

Aftale i to faser

Første fase 2020-2022 omfatter de første skridt i retningen af en højere og mere ensartet afgift på CO2-udledninger med udgangspunkt i det eksisterende energiafgiftssystem. Regeringens og aftalepartierne er enige om at hæve afgifterne på virksomhedernes forbrug af fossile brændstoffer med 6 kr. pr. GJ frem mod 2025.

Anden fase i 2023 vil omfatte en ensartet CO2-afgift eller regulering af områder, der i dag ikke er afgiftsomfattet.

Senest med udgangen af januar 2021 nedsættes en ekspertgruppe, som skal udarbejde forslag til udformning af en ensartet CO2-regulering i fase 2. Ekspertgruppen skal i 2021 delrapportere og fastlægge principper for reguleringen af CO2.

 

 

 

Opdateret 13. jan 2021

Vil du vide mere?