Salget af cigaretter styrtdykker

Trends 8. feb 2021 -
4 min læsetid
This describes the image
Salget af cigaretter begyndte at falde i blandt andet Netto allerede i 2018, da kæden gemte cigaretterne væk. Foto: Netto
  • Til trods for at en langvarig priskrig satte prisstigninger på tobak på standby sidste år, er der sket et markant fald i salget i 2020

opdateret med korrektion af Coops salg...

Snart skal tobakken gemmes væk som første del af en ny tobakslov. Men alt tyder på, at en prisstigning i april sidste år allerede har haft effekt.

Der er i hvert fald solgt markant færre cigaretter i danske butikker i 2020 end året før - selv om tobaksproducenterne indledte en priskrig, der trak prisstigningerne i langdrag.

Ifølge Coop har koncernens godt 1000 butikker i kæderne Irma, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Fakta og Coop.dk Mad i gennemsnit solgt 10 pct. færre cigaretter i 2020 end i 2019.

Hos Salling Group, der har kæderne Bilka, Føtex og Netto, er salget også faldet med 10 pct. Ifølge Salling Group oplevede koncernens butikker allerede et stort fald i 2019, da de som nogle af de første gemte tobakken væk i anden halvdel af 2018.

Som en del af finansloven steg prisen på en pakke cigaretter med ca. 14 kr. per 1. april. Men priskrigen fik cigaretmarkedet til at ligne noget, der allermest minder om et gedemarked. Priserne steg og faldt fra sidst på foråret til hen midt på efteråret, og forbrugerne hamstrede. Årsagerne var flere, men dels havde nogle producenter købt for mange afgiftsmærker, dels satte nogle producenter priserne ned igen.

De Konservatives sundhedsordfører Per Larsen var blandt de politikere, der var meget kritisk over for den priskrig, der opstod. Han kaldte blandt andet skatteminister Morten Bødskov (S) i samråd.

Han skriver nu i en sms til Dagligvarehandlen:

- Jeg håber bestemt, at de mange tiltag, vi har taget, sammen med den generel holdning til sundhed og forebyggelse i befolkningen, gør, at mange rygere enten holder helt eller delvis op med at ryge. Butikkerne har jo også taget tiltag, som gør køb af tobaksvarer mindre tilgængeligt.

Forventer yderligere fald

Kioskejer Rosa Benkjer fra Rosas Kiosk i Horsens har også mærket, at kunderne hamstrede cigaretter i flere måneder. Siden markedet normaliserede sig sidst på året, og de hamstrede smøger er røget, har hun oplevet et fald på 22,5 pct. i december 2020 sammenlignet med december 2019.

- Jeg kan se, at prisen betyder noget. Vi plejer at give kunderne en lighter med, når de køber en karton. Det sker ikke ret tit mere. Faldet skyldes dog ikke alene, at mine kunder er stoppet med at ryge. De fortæller, at de kører over grænsen efter smøger eller køber kopicigaretter, siger hun.

Rosa Benkjer forventer, at salget vil falde yderligere, når cigaretterne skal gemmes væk 1. april.

- Jeg er allerede begyndt at satse mere på andre varer og oplevede en stigning i min omsætning i december og januar. Blandt andet fra min webshop, hvor jeg udover rygeartikler også sælger gaveartikler. Når tobakken skal væk, vil jeg bruge den fremtrædende plads på andre varer, siger Rosa Benkjer.

Første del af den nye tobakslov indebærer, at al tobak skal gemmes væk, og at det fremover er forbudt at skilte med ordet "tobak" stående fremme. Det betyder, at alle aldersskilte skal skiftes ud, så de alene fortæller om alkohol og evt. håndkøbsmedicin.

Meget store forskelle

Der er dog også butikker, der samlet set har oplevet en stigning i 2020. Hos BFI Indkøb, der køber ind for medlemmerne på ca. 170 servicestationer - heriblandt Shell-stationer, melder adm. direktør Bjarne Månsson om indeks 103 på cigaretter.

- Men der er meget store forskelle - indeks ligger vel mellem 70 og 130. Tobakssalget følger kundestrømmen, der på grund af corona-restriktioner har været lav på trafikstationerne og høj i sommerhusområderne. Jeg tror, nogle af vores medlemmer har nydt godt af, at grænsehandlen har været begrænset, siger Bjarne Månsson.

Han fortæller, at BFIs grossist havde mange cigaretter til gammel pris på lager, da prisstigningen satte ind, og at stigningen slår igennem sidst i 2020.

- De sidste tre måneder af 2020 ligger på indeks 97, siger Bjarne Månsson.

Opdateret 9. feb

DH Food Professional banner