Kom med Dagligvarehandlen på alletiders ølrejse

3. maj 2023 -
This describes the image
Arkivfoto: Flemming Effersøe
  • Det er ikke mange år siden, at en øl var en bajer. Noget man enten slukkede tørsten med eller var midtpunkt i en ølstafet. Nu handler øl også om nydelse

     

Det er ikke mange år siden, at en øl var en bajer – noget man enten slukkede tørsten med, eller var et dynamisk midtpunkt i gymnasietidens ølstafetter. 

En øl var en øl, og der var ikke så mange dikkedarer:  Enten var man til Carlsberg, eller var det Tuborg - og i provinsen, hvor jeg voksede op, var det Albani, der var det foretrukne.  

Oppe i Jylland drak man Thor – og gik det vildt for sig, tog man en med halskrave.  I de SU slappe perioder havde Fakta altid tilbud på Dansk Pilsner til 98 øre.  

I dag er billedet et helt andet.  Specialøl har vundet store arealer i dagligvaresektoren – og i nogle tilfælde er sortimentet blevet så fyldigt, at det trækker kunder langvejs fra.  Det er blevet ”in” at nørde øl – og de små bryggerier pibler frem overalt.  Der bliver sat ord på smagen af øl – og pludselig hører du en diskussion på ølbaren om gærtyper. Den havde vi altså ikke hørt for nogle år siden. 

Dagligvarehandlen.dk kigger i denne sidste forårsmåned dybt i ølmarkedet.  Vi besøger de butikker, som har satset målrettet på at skabe en afdeling for specialøl. Vi besøger en distributør, vi kigger indenfor på det gamle bryggeri – og vi besøger også en af de små lokale bryggerier, som sætter en ære i at lave et produkt, der sætter en egn på landkortet. 

Det eneste - vi ikke gør - er at smage på dråberne.  Det overlader vi trygt til jer læsere.  Men i eftermiddag - efter en dag på kontoret - kører jeg hen til min lokale dagligvarebutik for at købe nogle øl til i aften.

This describes the image

Skål og god læselyst.
 

Opdateret 3. maj 2023