Carlsberg taber 47 mia. kr. på sit russiske bryggeri

Samhandel 7. feb 2024 -
This describes the image
Carlsberg Groups topchef Jacob Aarup-Andersen må indkassere et stort tab efter nedskrivningen af de russiske aktiviteter. Foto: ISS
  • Problemerne med det russiske bryggeri er fortsat uafklaret for Carlsberg Group

Skrevet af: Henrik Denman

Den danske bryggerigigant Carlsberg Group øgede i 2023 sin omsætning på verdensmarkedet, men problemerne koncernens russiske bryggeri giver Carlsberg et massivt tab.

Tabet på det russiske bryggeri blev i 2023 ca. 47 mia. kr., og den afskrivning betyder, at Carlsberg i sit årsresultat ender med et minus på 40 mia. kr.

Carlsberg Group har onsdag offentliggjort sit årsresultat. Det viser en samlet omsætning på 73,6 mia. kr., og det er en stigning fra 70,3 mia. kr. året før.

Indtjeningen opgjort som EBITDA endte på 15,2 mia. kr., som er en tilbagegang fra 15,7 mia. kr. i 2022.

Carlsberg Groups resultat blev i 2023 kraftigt påvirket af de massive problemer med det russiske bryggeri Baltika Breweries.

På grund af krigen i Ukraine havde Carlsberg Group i foråret 2022 annonceret, at man havde fundet en køber af sit russiske bryggeri, men i juli sidste år underskrev Ruslands præsident Vladimir Putin et dekret, der gjorde salget meget tvivlsomt. 

Carlsberg har nedskrevet værdien af sine russiske aktiviteter til nul. Den beslutning har Baltika Breweries ikke valgt at acceptere og har lagt sagt an mod Carlsberg ved en russisk domstol.

Vækst i Danmark
Carlsbergs salg gik sidste år tilbage i Vesteuropa, mens koncernen styrkede sit salg i Asien med 3,7 pct.

Carlsbergs koncernchef Jacob Aarup-Andersen siger:

– Vi har leveret et solidt resultat i 2023, hvilket blev opnået trods udfordringer hos forbrugerne, et betydeligt pres på grund af inflation og svingende kurser.

Carlsberg Group opgiver ikke resultater for det danske marked. Ifølge årsrapporten gik salget opgjort i volumen lidt frem i Danmark. Carlsberg styrkede salget af øl på et marked, som gennem året var under pres. Væksten kom især fra salget af Tuborg-brandet og alkoholfri øl.
 

Opdateret 7. feb 2024