Kioskejere: Man kan umuligt leve af sliksalg
Hvis vi var en ren slikbutik, var vi lukket for længst. Det fastslår Anders Hesselvang og Kim Hamborg Sjørup, der driver en Nærkøb i Nørresundby. De to venner var særligt spændte på sidste uges udgave af Dansk Handelsblad, fordi sukkerafgiften er en aldeles nærværende virkelighed i deres forretning. Da makkerparret for ni år siden overtog butikken på toppen af Nørresundby, var sukkerafgiften på godt 14 kroner, og sliksalget var største mulighed for vækst. Siden dengang er afgiften steget med 13 kroner, til 27 kr. kiloet, hvilket reelt har ødelagt den del af forretningen.
- Sliksalg er blevet et tilskud til de øvrige aktiviteter, man som købmand må ty til, fortæller de to ejere.
- I dag kan man ikke drive en Nærkøb alene med købmandsvarer. Lukkeloven gør, at når borgeren mangler kaffe en onsdag aften kl 21, har han buddet om den lille lokale Nærkøb eller både Kvickly og Bilka med tilbudspriser. Tiden, da man kunne sælge varer lidt dyrere til de pludseligt opståede mangler i køkkenskabet, er for længst forbi. Vi har derfor, som primære indtægtskilder både spillehal og hjemmesider med onlinesalg. Ellers eksisterede vi ikke, fortæller Anders Hesselvang.
Når Dansk Handelsblad blev nærlæst i sidste uge, skyldtes det også artiklerne om den stigende svindel med bland selv slik, som de høje afgifter får skylden for - også i Nørresundby. Butikken på forbindelsesvejen har byens største udvalg af bland selv. Trods afgiften, er det fortsat en vare de holder fast i.
- Som købmand i dag må man leve af mange forskellige ting. Vi har spillehallen, tips og lotto, sliksalg, og vi sælger kaffe gennem kapselkongen.dk og medicin gennem billigmedicin.dk - fortjenesten på slik er ganske enkelt ikke længere nok, fortæller Kim Hamborg Sjørup.
Regnskab alene på sliksalg
For de to ejere er det totalt uforståeligt, at folk kan drive en butik i midtbyen udelukkende med slik. Dansk Handelsblad satte sig derfor med butikkens regnskaber for 2014 og udarbejdede sammen med ejerne et regnskab, baseret på sidste års drift, hvor de skulle se helt bort fra alle andre aktiviteter end salget af slik. Resultatet er ikke til at tage fejl af:
Butikken solgte sidste år 17,9 tons bland selv slik.
Gennemsnitsprisen pr kilo er 72 kr. i indkøb hos SuperGros.
Årlig udgift til indkøb af slik: 1.295.000 kr.
Nærkøb i Nørresundby tager 8.95 pr 100 gram.
Sliksalget genererer derfor 1.610.000 kroner.
Bruttofortjenesten på rent sliksalg: 315.000 kroner.
Fra det beløb skal trækkes et stort spild, der er gældende for bland-selv butikkerne. Det er svært for de fleste at ramme posen med skeerne, så hvert år fejer de 416 kilo slik op fra gulvet. Det kasseres. Spild trækker derfor godt 30.000 kroner fra fortjenesten, der netto ender på 285.000 kroner incl. moms.
Slikbutikker må alle være gazellevirksomheder
Når et årligt salg på over 17 ton slik og et udvalg i den størrelse alene genererer 228.000 plus moms årligt til husleje, lønninger, emballage, strøm og varme er det tydeligt, at den lille Nærkøb aldrig ville have en chance, hvis den ikke havde alle de andre aktiviteter ved siden af.
- Det er derfor vi ser med beundrende øjne på dem, der kan drive en lovlig forretning udelukkende med slik. De ejere burde få gazelle-priser hvert år for deres købmandsskab. Deres udvalg er tit mindre end vores, og deres placering er ofte central i bybilledet, hvilket giver en større husleje. Vi må faktisk erkende, at vi ikke kan se, at det er muligt at drive lovligt. Vi holder fast i 8.95 kr. pr. 100 gram lidt endnu. Vi burde sælge for 10.95, men konkurrencen er stor på området, hvor nogle er helt nede i 5-6 kroner - så vi kan ikke røre den pris, trods afgiftsstigningerne. God slik koster i gennemsnit 70 kr. kiloet hos grossisten, så en pris under 7 kroner er direkte tilsætning, hvis man altså driver sin butik korrekt.
Dansk Handelsblad har kontaktet en række rene bland-selv-butikker, men ingen har ønsket at stille op til interview eller give os adgang til deres regnskaber på samme måde som Nærkøb i Nørresundby.
Driver du en ren slikbutik - og vil du fortælle os hvordan - kan du kontakte js@dhblad.dk
Tekst og foto: Jeppe Søe
js@dhblad.dk
fødevareafgifter 2015
Statens indtægt på sukkerskat var i 2009 1,3 mia. - mens den i 2016 er budgetteret med 2,375 mia.
Så meget giver de fødevarespecifikke afgifter staten i 2015 (mio. kr. ekskl. moms):
Chokolade, sukkervarer, nødder 2.375
Kaffe og the 304
Konsum-is 320
Spiritus 1.200
Vin 1.800
Øl 925
Alkoholsodavand 35
I alt 6.959
Kilde: DI Fødevarer / Skatteministeriet