Vinafgift steget med 89 pct.

2. feb 2016 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
Skrevet af: Henrik Denman

Danskerne køber mindre vin i danske butikker. Til gengæld kommer der flere penge i statskassen i form af flere afgiftskroner. Det oplyser en afgiftsanalyse for 1. halvår 2015 fra Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD), der har sekretariat hos Dansk Erhverv.

Ifølge analysen blev der i 1. halvår 2015 solgt 75 mio. liter vin i Danmark, hvilket var to pct. mindre vin end i samme periode året før, men der kom 3,6 pct. flere afgiftskroner i statskassen. Det skyldes, at vinafgiften steg med 5,5 pct. fra den 1. januar 2015. Dermed er vinafgiften steget med 89 pct. siden 2010.

Sekretariatschef Marie Louise Thorstensen, VSOD, skriver i analysen, at de høje afgifter øger grænsehandlen, og den udvikling fremmes af, at både vin og spiritus er hårdere ramt af afgifter end øl.

Lægger man de afgifter, danskerne har betalt for spiritus i 1. halvår 2015, sammen med de betalte vinafgifter, har danskerne samlet betalt 1,5 mia. kr., og det er 6,4 pct. mere end samme periode året før. Den udvikling skyldes først og fremmest den øgede vinafgift.

De høje vinafgifter øger ifølge VSOD grænsehandlen yderligere. Analysen peger på, at grænsehandlen med nydelsesmidler er steget støt de seneste år, især på grund af højere afgifter end i Tyskland.

Den danske vinafgift vil blive hævet igen fra 2018, og det betyder, at vinafgiften i 2018 er fordoblet i forhold til 2010. Til sammenligning har Tyskland ingen vinafgift. Det vil ifølge VSOD blot øge gabet mellem priserne i Danmark og Tyskland yderligere og dermed øge grænsehandlen.

Dertil kommer, at den danske spiritusafgift inkl. Moms er 62 pct. højere end den tyske spiritusafgift.

Desuden bliver der i Danmark også pålagt en emballageafgift på 80 øre per flaske vin eller spiritus med over 60 cl. Og højst 110 cl.

”De store forskelle i det danske og tyske afgiftsniveau giver med andre ord danskerne et kraftigt incitament til at grænsehandle, hvormed omsætning og arbejdspladser sendes ud af landet,” skriver Marie Louise Thorstensen i afgiftsanalysen.

Opdateret 10. nov 2020