Værdien af butikstyverier er mørketal

20. mar 2017 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

Til trods for at en butiksejer skal oplyse værdien af det stjålne, hver gang han melder et butikstyveri til politiet, er der ingen der har styr på, hvor stor den gennemsnitlige værdi af et butikstyveri er. Det er et problem, mener købmændenes organisation DSK.

- Politi og politikere har ingen mulighed for at reagere på et stigende problem, hvis ingen kan oplyse dem om, hvor stort problemet er. Og det er klart vores indtryk fra butikkerne, at butikstyverierne virker mere organiserede, end de har gjort tidligere, og at tyvene stjæler til videresalg og får mere med hver gang, siger underdirektør i DSK, Claus Bøgelund Nielsen.

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen spurgte i begyndelsen af februar justits-minister Søren Pape Poulsen om, hvor stor den samlede værdi af rovet fra butikstyverier har været de seneste fem år, men det kunne Rigspolitiet ikke give ministeren svar på, ”idet oplysninger om den anslåede værdi i et væsentligt antal sager kun vil kunne fremfindes ved en manuel gennemgang af den enkelte sag. En sådan opgørelse vil således kræve en manuel gennemgang af i alt ca. 24.800 sager”, skriver ministeren i sit svar.

- Det tager vi til efterretning, men vi vil arbejde på, at det i fremtiden bliver muligt at trække værdien, så politikerne har noget at tage deres beslutninger på baggrund af, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Mængden af anmeldte butikstyverier mod supermarkeder, købmænd og kiosker ligger nogenlunde stabilt med 12.000-13.000 anmeldelser om året. Men langt fra alle butikker anmelder et butikstyveri, hvorfor det ikke vides, hvordan udviklingen i butikstyverier egentlig er.

Opdateret 10. nov 2020