Tobakslov kan blive en realitet efter valg

26. okt 2018 -
This describes the image
Foto: Ulrik Samsøe Figen

Ved at fjerne den synlige tobak fra hylderne af egen fri vilje har Salling Group, og snart konkurrenter som Coop, Rema 1000 og Dagrofa, udvist handlekraft over for kunderne ved at hjælpe folkesundheden lidt på vej.

Reaktionerne har været mange – og blandede – såvel fra branchen, industrien og forbrugerne, men faktum står tilbage, at dagligvarekæderne har sat sig selv i en ulige konkurrencesituation ved at komme politisk indgriben i forkøbet.

Til Dansk Handelsblad har sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) for nylig udtalt, at ”vi kan komme rigtig langt uden lovgivning” – med henvisning til det faldende tobakssalg i Netto, efter man gemte det væk.

Læs også: Minister afviser bøn om skærpet tobakslov

Og Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, fremhæver i stedet en række andre tiltag, regeringen gør på tobaksområdet, bl.a. satsmidler til forebyggelse af rygning på erhvervsskoler og lovforslag om hårdere straf til butikker, som sælger tobak til mindreårige.

Men det kan være, lovgivningsmæssig indgriben mod synlig tobak alligevel kan komme på tale efter næste folketingsvalg.

I hvert fald melder flere oppositionspartier sig klar til at lovgive om, at tobakken skal gemmes væk alle steder.

- SF’s holdning er, at tobak skal under disken i alle butikker. Vi vil gerne rose butikker, som allerede har taget dette initiativ, men vi mener også, at der er behov for, at alle er med – både af hensyn til konkurrencen – men først og fremmest, fordi det kan være medvirkende til at reducere antallet af nye rygere, lyder det i en skriftlig kommentar fra SF’s sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

Lovgivning en del af S-udspil

Også Enhedslisten og Radikale Venstre bakker op om lovgivning, og i Socialdemokratiets sundhedsudspil bliver det foreslået at styrke indsatsen mod unges rygning med lovtiltag.

Karin Gaardsted, medlem af Sundhedsudvalget for Socialdemokratiet, understreger, at der er behov for en lovændring, så tobakken gemmes væk.

- Det er, som flere anfører, nødvendigt, at loven ændres, så alle butikker skal fjerne synlig tobak, så der er ens konkurrenceforhold for alle, der sælger tobak. Og ja, vi ærgrer os over, at regeringen er så fodslæbende i en tid, hvor flere og flere unge igen begynder at ryge, siger hun.

Læs også: Kommentar: Her er en sag hvor politikerne også må bidrage!

Ja til højere cigaretpriser, nej til lov

Dansk Folkeparti kan meget vel blive tungen på vægtskålen for en regeringsdannelse til højre eller venstre for midten.

Partiets sundhedsordfører, Liselott Blixt, afviser indtil videre at gemme tobakken væk ved lov.

- Hvis virksomhederne selv vil gå foran med at skjule tobak, er det fint med os, men vi tror ikke på, at “man” holder op blot ved at skjule det. Så ved man i hvert fald intet om afhængighed. Samtidig er det dobbeltmoralsk, at de godt vil tjene pengene på tobak, samtidig med, at de siger, vi skal lovgive, for at rygerne stopper. De kunne bare stoppe med at sælge tobak, så har de intet problem, siger hun.

Til gengæld går DF ind for, at cigaretpriserne sættes op.

Læs også: Dansk Folkeparti ønsker alligevel dyrere cigaretter

Borgerforslag om udstillingsforbud

Coop har netop forhøjet indsatsen og meddelt, at også dens kæder vil gemme tobakken væk frivilligt. Meldingen kommer efter længere tids debat og kritik af Coops manglende handling.

I samme ombæring har Coop stillet et borgerforslag om at få tobakken gemt væk ved lov hos alle forhandlere. Hvis et borgerforslag får 50.000 gyldige underskrifter inden for 180 dage, kan det blive fremsat som beslutningsforslag, og det vil tvinge politikerne til at tage stilling.

Med tanke på det stigende pres på politikerne fra flere sider for at lovgive kan denne "folkelige indsats", som Coop beskriver det, medvirke til at lægge det maksimale pres på Christiansborg, som Coop tidligere har talt om.

Læs også: Coop gemmer tobakken væk og stiller borgerforslag om lovgivning

Opdateret 10. nov 2020