Tobakken skal gemmes - men ikke overalt
Regeringens nye ”National handleplan mod børn og unges rygning” har som et af sine ankerpunkter, at tobak fremover ikke må være synligt i landets kiosker og dagligvarebutikker.
Undtaget for store dele af loven er dog tobaksforretninger. Selvom der i dag er meget få tilbage – ifølge Danmarks Statistik blot 47 i november 2018 – så kan netop denne undtagelse få større betydning.
I forlængelse af handleplanen skal loven om tobaksvarer i løbet af den kommende tid revideres og i høring. I handleplanen lægger regeringen op til, at specialiserede tobaksforretninger, på lige fod med i dag, skal fritages på en række områder – blandt andet i forhold til reklameforbud.
Rosas tobaksbutik
I Horsens arbejder indehaveren af den lokale NærKøb på Nørretorv, Rosa Benkjer, på at få sin butik klassificeret som netop en tobaksforretning, så hun ikke fremover skal gemme tobaksprodukterne væk bag afskærmning.
Efter hun overtog forretningen i 2005 er salget af tobaksvarer; særligt piber, pibetobak og cigarer; blevet prioriteret i en sådan grad, at det i dag tegner sig for godt 25 pct. af butikkens omsætning – og hvor salg af spil, som Lotto og lignende, tidligere tegnede noget nær 90 pct. af omsætningen, så er det i dag reduceret til omkring 40 pct.
Rosa Benkjer mener, at hendes butik kan klassificeres som en tobaksforretning idet butikken – i hvert fald fysisk – hovedsageligt forhandler tobaksrelaterede varer. - Ser du på forretningen i dag, så fylder tobak – og især piber, pibetobakken og cigarer – omkring halvdelen af arealet i butikken.
- Jeg udbyder simpelthen ting, som du ikke kan få andre steder i Horsens, men som efterspørges af en stor gruppe kunder, lyder det fra Rosa Benkjer som understreger, at der tilmed er god forretning i produkterne omkring især pibetobakken.
- Jeg sælger jo en masse ting, såsom piber og andet udstyr, der ikke er tobak. Det er generelt varer med en stor avance, som ikke matches af andre produkter i butikken. Og det er da ikke nogen hemmelighed, at det samtidig er en vare, der trækker folk i butikken, hvor de måske køber andre ting. Det går i hvert fald ikke den modsatte vej – det er de færreste, som går ind til mig for kun at købe en Snickers, siger hun.
Uklare grænser
Sundheds- og Ældreministeriet oplyser til Dansk Handelsblad, at et salgssted anses for at være specialiseret i salg af piber, pibetobak og cigarer, når butikken hovedsageligt sælger piber, pibetobak eller cigarer.
Ministeriet oplyser dog samtidig, at der ikke på nuværende tidspunkt findes en nærmere definition på, hvad ”hovedsageligt” dækker over – og det er derfor uklart, hvorvidt der er tale om omsætning, antal varenumre eller andet.
Denne usikkerhed åbner potentielt op for, at kiosker og døgnbutikker, som ”hovedsageligt” henter en del af butikkens forretning gennem salg af tobaksvarer, fremover kan genskabe sig selv som tobaksforretninger og derved undgå at skulle efterleve flere af de nye, mere restriktive regler i regeringens handleplan. Eksempelvis vil det ikke være nødvendigt for butikkerne at gemme tobakken væk mellem køb.
Presses ud i alternativer
Hos Nærbutikkernes Landsforening (NBL), der organiserer omkring 400 nærbutikker på tværs af landet, oplyser adm. direktør Martin Schjøth, at tobak generelt tegner sig
for en meget stor del af forretningen for NBL’s medlemmer.
- I snit henter vores medlemmer omkring 50 pct. af omsætningen på tobaksvarer, så det er en meget vigtig del af forretningen. Udfordringen er især, at hvor de store kæder kan hente kundetrafik og meromsætning på andre varekategorier, når tobakken skal nedtones, så er det ikke på samme måde en mulighed for vores medlemmer.
Martin Schjøth understreger, at NBL trods tobakkens fremtrædende rolle hos medlemmerne bakker fuldt op om langt de fleste initiativer i handleplanen.
Hos NBL har man ikke på nuværende tidspunkt overblik over, hvor stor en del af de godt 400 medlemmer der potentielt kunne kalde sig tobaksforretninger, men Martin Schjøth erkender, at det ikke er utænkeligt, at en gruppe af medlemsbutikkerne vil tænke i at tilpasse sortimentet for at fastholde omsætningen fra tobaksprodukter.
- I sidste ende må det være op til lovgivningen, om du kan blive tobaksforretning og samtidig fastholde varer som spil, pakkeudlevering og andet. Men man kan ikke afvise, at butikkerne ude i landet kan blive nødt til at tænke i alternative forretningsmodeller, hvis de ikke vil miste en stor bid af omsætningen, lyder det.
At flere butikker fremover vil definere sig som specialforretninger inden for tobak er dog ikke ensbetydende med, at Danmarks Statistik fra næste år kan notere en stigning i antallet af virksomheder, der benytter branchekoden for tobaksforretninger.
Sundheds- og Ældreministeriet har over for Dansk Handelsblad påpeget, at afgrænsningen af salgssteder, hvor man har specialiseret sig i salg af piber, pibetobak og cigarer, ikke følger branchekoderne, hvilket gør det svært at skabe et samlet overblik over området.