Stor usikkerhed om pantaftalen
Den eksporterklæring, enhver dansker skal underskrive i en nordtysk grænsebutik for at slippe for at betale pant, er kun et lille stykke papir. Men det er et stykke papir med en meget stor betydning.
Danmark lægger med Kammeradvokatens nye vurdering og Dansk Erhvervs klage nu maksimalt pres på EU for at få en endelig afklaring på, om eksporterklæringerne er lovlige eller ej.
EU-Kommissionen skal behandle klagen fra Dansk Erhverv, og så kan der ske flere ting.
For det første er det mest sandsynlige, at der ikke kommer til at ske noget som helst med pantaftalen ”joint statement” fra maj 2015, før der er en afklaring på, om EU-Kommissionen vil behandle spørgsmålet om, hvorvidt eksporterklæringerne er lovlige.
Dernæst er der udfaldet af EU-Kommissionens arbejde.
Tre scenarier
Kommissionen kan nå frem til, at eksporterklæringerne er ulovlige. Hvis det sker, så indføres der tysk pant også i grænsehandlen, og så bliver den ”joint statement”, der udgør pantaftalen mellem Danmark og Tyskland, revet i stykker. Så er det slut med pantfrie dåser i grænsehandlen.
Eller de kan nå frem til den modsatte vurdering, nemlig at de er lovlige og dermed give grænsebutikkerne medhold. Så bliver det op ad bakke, for spørgsmålet er, hvilken interesse Slesvig-Holsten har i at modarbejde EU-Kommissionen, når der står mange arbejdspladser på spil i delstaten.
Eller EU-Kommissionen kan nå frem til, at de ikke har tid til at behandle sagen. Hvis det bliver tilfældet, vil meget afhænge af, hvilken regering Danmark har. Den nuværende regering er generelt mere lunken over for pantaftalen end en socialdemokratisk ledet regering vil være.
Pantaftalen er i forvejen under kraftig beskydning fra grænsehandlens side, idet de på grundlag af en stor advokatundersøgelse anfægter, at pantaftalen er lovlig ifølge EU-bestemmelserne.
Her og nu er det mest sandsynlige, at aftalen bliver sat på stand-by, indtil Kommissionen har en afgørelse, sådan som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen lægger op til.