Snu kioskejere får tre ud af fire ton beslaglagt slik retur
182 ton slik.
Så meget har Fødevarestyrelsens Rejsehold beslaglagt i kiosker og slikbutikker på fem år fra 2014 til 2018.
75 pct., eller hele 136 ton, er dog frigivet igen.
Det er ikke sket, fordi rejseholdets kontrollanter har taget fejl; men fordi det på den ene eller anden måde er lykkedes ejeren af butikken, efter besøg af myndighederne, at fremskaffe en faktura - og dermed et bevis for, hvor han eller hun har købt slikket.
- Det er vores vurdering, at rigtig mange af dem ikke har fået fakturaer i forbindelse med købet, fordi de ikke ønsker at betale sukkerafgift til Skat, siger Michael Rosenmark, der er chef for Fødevarestyrelsens rejsehold.
Noget tyder altså på, at nogle kiosk- og slikbutiksejere tager chancen og køber de søde varer uden faktura i eksempelvis Sverige.
De opgiver ikke købet til de danske myndigheder eller i virksomhedens regnskab og slipper dermed for at betale moms og sukkerafgift i Danmark. Nogle gange kommer fakturaen pludselig frem efter rejseholdets besøg.
- Typisk vil ejeren vide, hvor han har købt slikket, og - formentlig mod ekstra betaling - kan han få udstedt en faktura af leverandøren, som typisk ligger i Sverige. Vi har flere gange mistanke om, at leverandøren og ejeren af forretningen i Danmark kender hinanden, har en relation, eller nogle gange er der tale om fælles ejerskab, siger Michael Rosenmark.
Fødevarestyrelsens Rejsehold tjekker sporbarheden af varerne, fordi det skal være muligt at trække dem tilbage på lige fod med andre fødevarer.
Det er Skats ansvar at handle på den manglende betaling af moms og afgifter.
Rejseholdet tager kun de mest komplicerede kontrolbesøg, hvor man forventer, at der er fangst. Det betyder, at Fødevarestyrelsens andre kontrollanter kan have beslaglagt yderligere mængder.
FØDEVARESTYRELSENS REJSEHOLD - KONTROLLER FRA 2014 TIL 2018:
- har gennemført 778 kontroller
- der var sanktioner ved syv ud af ti besøg
- den samlede bødesum er på knap 2 mio. kr. plus bøder fra overtrædelser af skattelovgivningen
- 182 ton slik blev beslaglagt
- 26 ton blev destrueret, mens 136 ton blev frigivet igen til ejeren