Smuthul betegnes som ulovligt
Aftalen om at indføre pant på dåser i grænsebutikkerne gælder kun i Slesvig-Holsten. Der vil derimod ikke blive indført pant på dåser i grænsebutikkerne i Mecklenburg-Vorpommern, som bl.a. omfatter Rostock. Spørgsmålet er, om bl.a. Fleggaard kan udnytte dette smuthul til at sælge dåser til danskerne i f.eks. Padborg, uden at de skal betale pant?
Fleggaard fortalte om dette smuthul kort tid efter at den dansk-tyske aftale blev indgået sidste år. Fleggaard vil tilbyde danskerne at forudbestille og betale deres dåser på nettet i Fleggaards butik i Rostock, og derefter vil de danske kunder kunne afhente de købte drikkevarer ved de jyske grænseovergange.
Miljøstyrelsen har set nærmere på modellen og konkluderer, at Fleggaards model til at omgå pant i butikkerne i Slesvig-Holsten ikke vil være lovlig efter tysk ret.
Ulovligt
Ifølge Miljøstyrelsen har det slesvig-holstenske miljøministerium hurtigt meldt ud, at en sådan trafik vil være ulovlig, og på et møde mellem de danske og de tyske myndigheder bekræftede Slesvig-Holsten, at det ifølge tysk ret ikke er lovligt at sælge drikkevarerne pantfrit via nettet i en af Fleggaards filialer i Mecklenburg-Vorpommern og udlevere varerne til de danske kunder i Fleggaards butikker i Slesvig-Holsten.
Ifølge myndighederne i Slesvig-Holsten er det udleveringsstedet, der afgør, hvilke pantregler der gælder.
Miljøstyrelsen oplyser med baggrund i tal fra Skatteministeriet, at ca. 95 pct. af de varer, som danskerne køber i den tyske grænsehandel, bliver købt i Slesvig-Holsten – enten ved Padborg og Kruså eller ved Puttgarden. Miljøstyrelsen skriver dog samtidig, at det må forventes, at det pantfrie salg fortsætter i Mecklenburg-Vorpommern, og at man derfor må regne med, at en mindre del af grænsehandlen muligvis vil rykke fra grænsehandlen i Slesvig-Holsten til grænsebutikker i bl.a. Rostock i Mecklenburg-Vorpommern.
Miljøstyrelsen har desuden set på risikoen for illegal handel. Bryggerierne har i forhandlingerne med de danske myndigheder udtrykt bekymring for, at pantaftalen kan medføre øget illegal handel med pantfrie drikkevarer.
”Det er Miljøstyrelsens opfattelse, at det fremover vil blive vanskeligere at komme i besiddelse af pantfrie drikkevarer, når danskerne ikke længere vil kunne købe disse i grænsehandelsbutikkerne i Slesvig-Holsten. Det er derfor ikke Miljøstyrelsens forventning, at aftalen vil øge den illegale handel med pantfrie drikkevarer i Danmark,” skriver Miljøstyrelsen i sit serviceeftersyn.