Slikfuskere løber hurtigere end Skat

6. apr 2016 -
This describes the image
Markedet for illegalt importeret slik vokser stadig. Foto: Colourbox
Skrevet af: Henrik Denman

Skat render stærkere for at kontrollere grossister og butikker for ulovlig import af slik og chokolade. Men trods den skærpede kontrol i 2015 vokser aktiviteten hos slikfuskerne endnu hurtigere, og derfor vil Skat fortsætte sin kontrolindsats mod importører og forhandlere af slik på samme niveau som sidste år.

Skat skriver i en ny rapport, at den øgede kontrolindsats i 2015 mod illegal indførsel og handel med chokolade og sukkervarer har givet pote. Skat må imidlertid også konstatere, at det danske marked for slik og chokolade, hvor der snydes for afgifter, vokser sig endnu større:

”På trods af en stigning i kontroltrykket viser Skats beregninger, at antallet af detailforretninger, som forhandler illegale punktafgiftspligtige chokolade- og sukkervarer, er stigende,” konkluderer Skat i sin rapport med henvisning til udmeldinger fra brancheorganisationerne.

Skats nye rapport om kontrollen i 2015 er afleveret af skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Folketingets Skatteudvalg, men det var tidligere skatteminister Benny Engelbrecht (S), der satte Skat til at skrive rapporten.

Snyder statskassen

Skats beregninger viser, at snyderiet med punktafgifter på slik og chokolade koster statskassen ikke under 200 mio. kr. på årsplan. Den udbredte ulovlige import af slik og chokolade fik i 2015 Skat til at øge antallet af kontroller.

Skat nævner ikke noget om, at man vil forstærke kontrollen i 2016, men i stedet vil Skat i højere grad målrette indsatsen. Skats opgørelse viser nemlig, at det øgede antal kontrolbesøg ikke ”har haft den ønskede effekt på antallet af detailforretninger, som sælger punktafgiftspligtige varer uden, at der er betalt korrekt afgift”.

Skats erfaringer viser, at snyderiet med slik især foregår i hovedstadsområdet. Det forklarer Skat ved, at man i Jylland har nemmere ved at køre ned for at grænsehandle, hvorimod turen til grænsesupermarkederne er længere for folk i det østlige Danmark, og derfor vælger mange en nemmere vej – at købe illegalt importeret slik i den nærliggende kiosk.

Skat fortæller i rapporten, hvordan man i grossist- og butiksmiljøet forsøger at undgå at blive straffet. Når Skat har udstedt den første bøde til en butik eller en grossist, flytter virksomheden aktiviteterne over i et nyt selskab eller lader et familiemedlem drive virksomheden videre.

Afgifter og lukkelov

Hver anden virksomhed, der tidligere har overtrådt lovgivningen og snydt med afgifterne, fortsætter ifølge Skat med at overtræde lovgivningen.

Skat bringer i sin rapport en forklaring på, hvorfor der er en stigende handel med ulovligt importeret slik. Det skyldes ifølge Skat ikke afgiftsstigninger. Det skyldes snarere lukkeloven. Skat konstaterer, at mange af de butikker, der udelukkende sælger slik, tidligere har været grønthandel eller døgnkiosk:

”Det er Skats formodning, at grønthandlere og døgnkiosker ved ændring af lukkeloven har mistet markedsandele til primært discountkæderne, så de har været nødsaget til at fokusere deres handel på andre varegrupper,” lyder Skats konklusion.

Opdateret 10. nov 2020