Sådan kan supermarkedet få et apotek

21. jan 2015 -
This describes the image
Skrevet af: Redaktionen

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) fastslår, at fremtidige shopishopapoteker kan ligge indenfor et supermarkeds kasselinje, og dermed går han direkte imod Danmarks Apotekerforenings ønsker.
I forbindelse med moderniseringen af apotekerloven har regeringen flere gange slået fast, at den ønsker en udbygning af apotekerbranchen gennem flere shopishopapoteker i f.eks. supermarkeder.
Dagligvarebranchens fokus er nu rettet mod de nye muligheder for at åbne apoteker i f.eks. supermarkederne i stil med posthuse, men både detailhandlen og Danmarks Apotekerforening venter på, at Sundhedsministeriet er klar med de nye regler for etablering af apoteker i detailbutikker.
Ministerens svar
Et af stridspunkterne er, om supermarkeder kan åbne apoteker indenfor kasselinjen eller ej. Her fastslår sundhedsminister Nick Hækkerup, at det ikke er afgørende:
"Det er afgrænsningen, som er afgørende, og dermed ikke om apoteket eller apoteksenheder er indenfor eller udenfor supermarkedets kasselinje, " skriver han i et svar til Folketinget.
Det er Dansk Folkepartis medlem af sundhedsudvalget, Liselott Blixt, der har spurgt ministeren, om shopishopapoteker skal placeres udenfor supermarkedets kasselinje, så det tydeliggøres, at apoteket er selvstændigt og ikke en del af supermarkedet.
Afgrænsningen
I sit svar skriver Nick Hækkerup, at den fysiske afgrænsning af et apotek i et supermarked både kan være selvstændige lokaler eller afgrænsede lokaliteter, hvor afgrænsningen sker med vægge, f.eks. skillevægge, glas- og gittervægge, reoler eller lignende.
Ud over denne afgrænsning kan der være forskellig gulvbelægning, særligt hvor afgrænsningen udgøres f.eks. reoler, glas- og gittervægge, der kan flyttes.
Der vil desuden blive stillet krav til skiltningen. Der skal skiltes med, at det er et apotek eller anden apoteksenhed ved indgangen eller indgangsområdet, f.eks. med et skilt på facaden, hængende ned fra loftet eller via en stander, der oplyser navn på apoteker. Hvis det er en apoteksenhed, skal det fremgå, hvilken apoteker der er ansvarlig.
"Det skal således fremstå tydeligt for borgerne, at de går ind på et apotek eller en apoteksenhed, " skriver ministeren.
Udkastet til bekendtgørelsen med de tydelige regler vil blive sendt i høring til foråret.
SKAL MONOPOLET BRYDES?
Regeringen har fremsat et lovforslag, der skal modernisere apotekerloven.
Lovforslaget har været til høring, og politikerne kan nu nærlæse de mange høringssvar, inden forslaget skal til behandling i Folketinget.
Den nye lov skal træde i kraft fra juli 2015.
Regeringen skriver i sit lovforslag, at borgerne skal have bedre adgang til medicin, og at konkurrencen skal skærpes i apotekersektoren.
Regeringen ønsker dog ikke fri adgang til at eje og drive apotek, og regeringen fastholder, at lægemidler adskiller sig fra andre varer, der forhandles i detailhandlen.
Det skal således være Sundhedsstyrelsen, der giver bevillingerne til at drive apotek, og apoteker skal fortsat ejes af farmaceuter.
Samtidig opfordrer regeringen flere apoteker til at udnytte de eksisterende muligheder for at drive apoteker, apoteksfi filialer og apoteksudvalg i f.eks. supermarkeder i form af shopishopper.

Opdateret 10. nov 2020