Regeringen sætter penge af til øget kontrol af butikssvindel

26. nov 2019 - 2 min læsetid
This describes the image
Skatteminister Morten Bødskov ønsker øget kontrol med svindel Foto: Skatteministeriet
Skrevet af: Henrik Denman

Regeringen vil i de næste par år skærpe kontrollen med butikker, der svindler med afgifter og ulovligt importeret slik.

Regeringen vil i den kommende finanslov afsætte flere penge til at styrke skattekontrollen, der bl.a. skal rettes mod den organiserede svindel i detailhandlen. Der afsættes penge til 250 ekstra skattemedarbejdere i 2020, og det tal vil stige til 1000 ekstra skattemedarbejdere frem mod 2023.

Det oplyste skatteminister Morten Bødskov (S) for nylig i Folketinget. Han svarede på spørgsmål fra Dansk Folkeparties Hans Kristian Skibby, der er erhvervsordfører og medlem af skatteudvalget.

Skibby havde bl.a. spurgt, hvad ministeren vil foretage sig over for de urimelige konkurrencevilkår, som butikker, der følger reglerne, udsættes for at butikker, der f.eks. svindler med afgifterne.

– Jeg og regeringen er helt enig i, at den unfair konkurrence, vi ser på det her område, hvor virksomheder bevidst undlader at betale skatter og afgifter, skal vi gøre mere ved.

Folketinget vedtog i 2017 at stramme reglerne, så butikker, der svindler, kan få større bøder i anden- og tredjegangstilfælde. I dag kan bøderne for denne type forseelser nå op på 20.000 kr. og 30.000 kr.

Åben invitation

Hans Kristian Skibby satte dog spørgsmålstegn ved, om kontrollen er skrap nok.

– Der er nogle brancher, hvor der svindles, og derfor kan man undre sig over, at i takt med, at vi har lavet mere lovgivning og også har øget strafferammerne, så kan vi se, at der åbner flere og flere butikker, og at de handler med åbenlyst ulovlige sager, sagde Hans Kristian Skibby. Han spurgte, om ministeren synes, at det er tegn på god kontrolskik.

Morten Bødskov inviterede Dansk Folkeparti og andre partier til et øget samarbejde omkring problemerne med svindel med bl.a. slik.

– Vi kommer til at se på sanktioner, vi kommer til at se på forebyggelsen og en række andre ting. Så det er en åben invitation,

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?