Puljen til at sænke afgifter rækker ikke langt

11. okt 2018 -
This describes the image
Foto: Søren Tougaard
Skrevet af: Søren Tougaard

Det er ret usædvanligt, at der tropper to ministre op i den samme butik på samme tidspunkt. Nu er Meny Hjørring absolut et besøg værd - og en butik, der tiltrækker kunder fra en stor del af oplandet i Vendsyssel - men alligevel.

Blandt de lokale kunder gik snakken hurtigt på, at besøget af finansminister Kristian Jensen (V) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) måtte være ensbetydende med et snarligt valg.

Som opstillet i Hjørring-kredsen og med et sommerhus i Lønstrup er især Karsten Lauritzen (V) i forvejen et kendt ansigt i det nordjyske.

Det var nu ikke udelukkende et besøg i Meny, der var på dagsordenen. I et tætpakket program skulle Karsten Lauritzen på rundtur i valgkredsen til sent aften.

I Meny gav de to ministre sig ualmindelig god tid.

På halvanden time blev det til en rundtur for ved selvsyn at se, hvordan butikken driver købmandsskab med lokal forankring. Det blev til en middag i baglokalet med Meny-købmand Henrik Svanhede og DSK-direktør John Wagner, mens besøget blev afsluttet med kundevenlig ministerbetjening ved kassen, hvor pressen også kunne stille spørgsmål.

Vil finde flere penge

På den kommende finanslov har regeringen i første omgang afsat 390 mio. kr. over tre år til at sænke punktafgifter og mindske grænsehandel f.eks ved at sætte afgiften ned på slik og chokolade, så man beholder mere handel i danske butikker.

Styrkelsen af den hjemlige dagligvarehandel har også opbakning fra Dansk Folkeparti, men Karsten Lauritzen erkender udfordringen.

- Desværre kommer vi ikke så langt med det, vi har sat af, så hvis vi skal videre end det, skal der findes nogle penge, siger skatteministeren til Dansk Handelsblad.

Mens De Samvirkende Købmænd (DSK) især har været varm fortaler for at mindske chokoladeafgiften, kæmper Bryggeriforeningen en kamp for at få sænket ølafgiften.

Så regeringen mærker som altid et ydre pres forud for finanslovsforhandlingerne.

- Udfordringen med chokoladeafgiften er, at vi får et par milliarder ind på den. Hvis det skal mærkes for forbrugerne, så flytter det ikke så meget på hverken grænsehandelen eller priserne, hvis vi sænker chokoladeafgiften med 50 mio. kr. Der skal noget mere til, erkender Karsten Lauritzen, som også peger på is- og kaffeafgiften som ting, man kunne kigge nærmere på.

Tobaksfejden

Samtidig er der internt blandt regeringspartierne opstået uenighed i forhold til, om afgiften på cigaretter skal hæves eller ej.

I sidste uge foreslog gruppeformand og sundhedsordfører hos Det Konservative Folkeparti, Mette Abildgaard, at hæve cigaretprisen til 60 kr. herhjemme, hvilket hverken bakkes op hos hverken Venstre eller Liberal Alliance.

- Vi vil gerne have at folk rygere mindre. Det er der sundhedsfremme i, men omvendt så har vi et skattestop, hvor vi har lovet, at vi ikke sætter afgiften op. Så regeringens politik er, at vi har svært ved at se en stigning på cigaretafgiften for os. Men vi anerkender, at der er en udfordring, siger Karsten Lauritzen.

Det Konservative Folkeparti vil bruge den større afgiftsindtjening fra salg af cigaretter til at fjerne andre afgifter på andre varer. Selv om forslaget kan virke tiltalende, får det umiddelbart ikke Karsten Lauritzen til at bløde op.

- Selv om partierne mener noget forskelligt, så er det regeringens holdning, at vi indtil videre holder tobakafgiften på det nuværende niveau. Men vi må jo se, hvad der kommer ud af forhandlingerne. Vi står ved vores skattestop, også selv om det bliver lidt svært. Politik handler om at indgå kompromisser, siger skatteministeren.

Opdateret 10. nov 2020