Politikere ser på lavere afgifter

10. nov 2017 -
This describes the image
Arkivfoto: Henrik Denman
Skrevet af: Henrik Denman

Flere politiske partier signalerer, at de er positivt indstillet over for lavere afgifter på en række nydelsesmidler, som særligt præger danskernes indkøb i grænsesupermarkederne. Skatteministeriets nye grænsehandelsrapport viser, at danskerne igen lægger flere penge i grænsesupermarkederne, og det er især slik, øl og spiritus, som skaber øget handel syd for den dansk-tyske grænse.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) siger i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten, at han gerne vil være med til at mindske grænsehandlen, så der i stedet bliver handlet mere i Danmark. Han lægger vægt på, at danskernes samlede grænsehandel med nydelsesmidler i 2016 var på nogenlunde samme niveau som i 2015.

– Det er grundlæggende positivt, at den traditionelle grænsehandel med nydelsesmidler ikke stiger, og det vidner om, at vi ikke står med et kæmpe grænsehandelsproblem, siger han.

– Men der er fortsat udfordringer som f.eks. at der bliver købt mere slik og chokolade i udlandet, og at afgifterne på det område er højere, end hvad der samfundsøkonomisk giver mening, siger Karsten Lauritzen.

Dansk Folkeparti

Ministeren har forleden uddybet sin holdning til lavere afgifter i et svar til Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær.

– Det har naturligvis også betydning for både den lovlige og ulovlige grænsehandel, at Danmark sammenlignet med vores nabolande, særligt Sverige og Tyskland, har en høj og stigende afgift på sukkervarer, herunder slik. Det kan derfor overvejes, om afgiftsniveauet skal ændres, men en nedsættelse af afgifterne vil naturligvis kræve finansiering, skriver Karsten Lauritzen i sit svar.

Dansk Folkeparti ventes at få afgørende indflydelse på, om nogle af punktafgifterne vil blive sænket, når regeringen forhandler om Finansloven og sit erhvervsudspil på plads i de kommende uger. Dennis Flydtkjær ønsker at se på den indeksering af bl.a. slikafgiften, som efter planen skal træde i kraft ved årsskiftet. Desuden vil han kigge på spiritusafgiften.

Konkurrencevilkår

Den udvikling i forhandlingerne om afgifterne vil dagligvarebranchen tage godt imod. Dansk Erhverv mener, at incitamentet til grænsehandel og illegal handel med nydelsesmiddel stadig er for højt:

– Vi skal arbejde hårdere for at holde handlen hjemme og dæmme op for det illegale marked. Når afgifterne falder, kommer handlen tilbage til Danmark, og det bliver mindre attraktivt at sælge illegale varer. Derfor giver det mening at sænke afgifter og sikre bedre konkurrencevilkår for danske handlende, siger politisk konsulent i Dansk Erhverv, Lisa Gundsø.

Ifølge DSK mister statskassen moms og afgifter, mens erhvervslivet mister arbejdspladser og produktivitet. Vin- og Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD) lægger op til en annullering af indekseringen på vinafgiften i 2018 samt en reduktion af spiritusafgiften.

Opdateret 10. nov 2020