Planloven står fortsat højt på dagsordenen
Planloven og en sænkning af punktafgifterne bliver de store politiske temaer, som vil have dagligvarebranchens bevågenhed gennem efteråret. Folketinget vedtog planloven kort før sommerferien, men her stopper detailhandlens interesse for planloven ikke. Nu gælder det udmøntningen af planloven, dvs. den vejledning, kommunerne skal forvalte planloven efter.
– For os bliver efteråret kampen for at få en fornuftig vejledning fra Erhvervsstyrelsen til kommunerne om, hvordan de skal håndtere den nye planlov, siger adm. direktør i DSK, John Wagner
Planloven bliver den største politiske sag for DSK i efteråret. Erhvervsstyrelsen har udsendt en vejledning, som har været i høring frem til den 14. august.
Vigtig vejledning
Vejledningen skal være et redskab for de kommunale forvaltninger i, hvordan man hånd-terer den nye planlov og også hvilke betingelser, kommunen skal stille for, at man vil give plads til f.eks. aflastningscentre.
– Vi er på nuværende tidspunkt bestemt ikke tilfreds med vejledningen, hvor man bl.a. opererer med en standardmodel for, hvordan man kan beregne fordelene for forbrugerne i kraft af måske lavere priser, hvis man giver tilladelse til større butikker i aflastningscentre. Den model mener vi i den grad er diskutabel, for som vi ser det, og når vi afprøver modellen på en række byer, så er resultatet givet på forhånd. Så uanset hvilke konsekvenser, et aflastningscenter vil få for bymidten i form af f.eks. butiksdød, så ender resultatet altid med, at det er en fordel for konkurrencen at få et aflastningscenter.
– Det gør vi sammen med andre parter voldsom indsigelse imod, siger John Wagner.
Det andet store politiske tema i efteråret bliver en sænkning af punktafgifterne.
Dagligvarebranchen har i en længere årrække presset på for at få sænket punktafgifterne og måske ligefrem fjernet nogle af dem. Regeringen har nedsat et afgiftssaneringsudvalg, hvor bl.a. DSK har en plads, og rapporten fra udvalget ventes offentliggjort måske i september.
Herefter bliver de politiske forhandlinger om regeringens vækstplan og finanslovsforslaget afgørende for, hvor meget afgifterne kan blive lempet.
– Aflysning af de planlagte indekseringer står øverst på dagsordenen, oprydning i afgifter som nøddeafgifterne står som nummer to, afgiftslempelser generelt nummer tre og differentieret moms nummer fire, siger John Wagner.
Kommunalvalg
Efteråret byder også på kommunalvalg, hvor DSK forudser, at detailhandlens fremtid i flere kommuner vil blive en del af valgkampen.
– I virkeligheden flytter kampen fra at være en kamp i forhold til Folketinget med at sikre en ansvarlig planlov til at være en kamp med 98 kommuner for at sikre en ansvarlig kommunal forvaltning af planloven.
– I nogle kommuner vil planloven få stor plads i valgkampen, det er der ingen tvivl om. Der vil være steder, hvor borgmestre går til valg på at passe på bymidten, og andre steder, hvor borgmestre går til valg på, at de også vil have et Bauhaus uden for deres by. Der er ingen tvivl om, at detailhandlen kommer til at spille en rolle i mange kommuner. Jeg vil ønske, at det kom til at spille en rolle rigtig mange steder. Detailhandelsudviklingen lokalt har jo en enorm betydning for, at byen hænger sammen, husprisernes udvikling med mere, siger John Wagner.
Han forstår godt, at detailhandlere afstår fra at stille op, for de har ikke tiden, men han tilføjer, at det er vigtigt, at detailhandlen tilkendegiver deres holdning over for valgets kandidater til byrådet.